/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Fixa TV-mottagningen inför fotbolls-VM

Fixa TV-mottagningen inför fotbolls-VM

Nu närmar sig avspark för sommarens största sporthändelse: fotbolls-VM. Vi ska strax bänka oss i TV-sofforna för att se hur det går för vårt favoritlag. Det är därför hög tid att se över TV-mottagningen, så att alla nödvändiga kanaler går att få in med önskad bildkvalitet.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så sänds fotbolls-VM

Årets svenska sändningar från fotbolls-VM delas av SVT och TV4. Merparten av matcherna går i SVT1, SVT2 och TV4, så att så många som möjligt ska kunna se dem. Några av TV4-matcherna överlappar varandra tidsmässigt, vilket gjort att TV4 fått flytta en av dem till sin dotterkanal Sportkanalen. Vilka matcher som berörs av detta listas på bland annat TV4:s webbplats.

Logotyperna för SVT1, SVT2, TV4 och Sportkanalen

Fotbolls-VM sänds i SVT1, SVT2, TV4 och Sportkanalen.

Fotbolls-VM med antenn

Alla hushåll som har en TV-antenn kan visa SVT1, SVT2 och TV4. Det enda som krävs är en TV med en inbyggd eller fristående digital-TV-box. För att se matcherna i Sportkanalen krävs däremot ett abonnemang från TV-operatören Boxer.

Tänk på att SVT1, SVT2 och TV4 finns i två versioner: en standardupplöst version och en HD-upplöst version. För att se de HD-upplösta kanalerna krävs en inbyggd eller fristående digital-TV-box som har stöd för den nyare sändningsstandarden DVB-T2. Stöd för DVB-T2 krävs likaså för att se Sportkanalen. Ifall du saknar HD-kanalerna och Sportkanalen i din kanallista måste du komplettera TV:n med en ny digital-TV-box.

Över delar av Sverige krävs en TV-antenn som kan ta emot det så kallade VHF-frekvensbandet för att få in Sportkanalen. På Teracoms webbplats kan du se ifall du behöver en VHF-antenn på platsen du bor. Skriv in din adress och se om din bästa/närmsta TV-sändare har ”sändarnät 7” på UHF-bandet (frekvensbandet som alla TV-antenner har stöd för) eller VHF-bandet (frekvensbandet som många TV-antenner saknar stöd för).

Fotbolls-VM via kabel-TV

I Sverige finns många kabel-TV-nät. I denna artikel utgår vi främst från Com hems kabel-TV-nät, vilket är det största kabel-TV-nätet i Sverige.

Alla som bor i ett kabel-TV-hus med Com hem kan se SVT1, SVT2 och TV4 utan att ha något abonnemang. Värt att tänka på är att det finns tre versioner av dessa kanaler i Com hem-hus:

  • analoga versioner
  • digitala, standardupplösta versioner
  • digitala, HD-upplösta versioner.

De analoga versionerna bör alltid undvikas då deras bildkvalitet är undermålig med dagens mått mätt. SVT1, SVT2 och TV4 finns dessutom i Com hems digitala gratisutbud, vilket innebär att det enda som krävs för att se dem är en fristående eller inbyggd digital-TV-box (av typen DVB-C).

För att se de HD-upplösta versionerna av ovannämnda kanaler krävs ett abonnemang från Com hem. Samma sak för att få tillgång till Sportkanalen.

Fotbolls-VM via IPTV

SVT1, SVT2 och TV4 distribueras även via IPTV i såväl standardkvalitet som HD-kvalitet. Dessa kanaler brukar vara del av IPTV-operatörernas mest grundläggande kanalpaket. Så är fallet hos bland annat IPTV-jätten Telia och Hemfixarna-partnern Sappa. Sportkanalen ligger däremot som ett tillval hos de flesta IPTV-operatörer, inklusive ovannämnda Telia och Sappa.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Fotbolls-VM via Play-TV

Ett alternativt sätt att se sändningarna från fotbolls-VM är via play-tjänster. SVT kommer att visa sina matcher via SVT Play som finns till Android, Iphone, Android TV och Apple TV. TV4:s kundtjänst uppger för oss att de inte kommer att visa sina matcher i sin play-tjänst. De hänvisar i stället till C Mores play-tjänst som finns till Android, Iphone och Apple TV. Observera att fyra av matcherna kräver paketet C More Mycket sport för att ses.

Tänk på att sportevenemang som dessa ofta begränsas till tittare i det aktuella landet. SVT brukar exempelvis begränsa sändningar som dessa till svenska tittare, vilket gör att det krävs en VPN-tjänst för att se dem från utlandet (en tjänst som tunnlar din internettrafik tillbaka till Sverige). C More uppger att deras tjänst är åtkomlig från hela EU samt Norge, Island och Lichtenstein.

Författare: Karl Emil Nikka

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »