/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Allt du behöver veta om nya rutavdraget

Allt du behöver veta om nya rutavdraget

Redan nu får du 50 % rutavdrag på tekniksupport i hemmet. Från 1 januari 2021 utökas rutavdraget med fyra nya tjänster och taket höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor per år. Hemfixarna reder ut allt du behöver veta!

Nya tjänster

Möblering av bostad och montering av möbler.
Du kan nu få rutavdrag för både montering och möblering av möbler. Perfekt för dig som vill slippa krångliga monteringsanvisningar eller helt enkelt få tid över till annat.

Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande
Drar du dig för att forsla bort den där möbeln du inte behöver längre? Nästa år kan du få rutavdrag för att transportera bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande. Bra för miljön, bra för plånboken!

Enklare tillsyn av bostad och fritidshus
Behöver du någon som ser till huset när du inte är på plats? Enklare tillsyn kan handla om att spola i kranar, vattna blommor eller helt enkelt kontrollera om något hänt som behöver tas om hand.

Tvätt vid tvättinrättning
Du kan nu få rutavdrag för att ta hjälp med tvätten. Avdraget gäller även transport av tvätten. Det gäller dock bara vattentvätt och inte kemtvätt.

Vem kan få rutavdrag?

  • Du måste ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång
  • Du är bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst
  • Du måste ha betalat för arbetet före årsskiftet för att avdraget ska komma med i din deklaration året efter
  • Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja. Tänk på att rot- och rutarbete räknas ihop.
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete.
  • Ett dödsbo kan få rutavdrag men enbart för arbete som är utfört före dödsfallet

För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr för kortare eller längre tid räknas som bostad. Du behöver inte äga bostaden som du bor i för att ha rätt till rutavdrag. Om du har dubbel bosättning räknas båda bostäderna som bostad. Du kan även få rutavdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbetet.

Källa: Skatteverket