/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Skaffa en digital träningscoach

Skaffa en digital träningscoach

Att hålla igång träningen i pandemi-tider är inte så lätt. Träningsanläggningar stänger, gruppklasser ställs in och helst ska vi inte träffa fler än nödvändigt. Detta tillsammans med noll soltimmar i december kan få den mest motiverade hurtbulle att lägga sig i soffan. Men att vi fortsätter röra på oss är viktigare än någonsin. Motion är bra både för immunförsvaret och hjärnan. Lägg en sportklocka under granen till dig själv eller någon du tycker om så får du en peppande digital träningscoach på armen. Men vilken klocka ska du välja i djungeln? Vi reder ut!

Aktivitetsarmband

Vill du inte gräva alltför djupa håla i plånboken väljer du lämpligen ett aktivitetsarmband som Fitbit eller liknande. Armbandet registrerar puls, aktivitet och sömn och känner automatiskt igen träning såsom promenader, löp- och cykelturer. Armbandet uppmuntrar dig till att bli mer aktiv och firar förstås när du är duktig. All information samlas i en överskådlig app. Ett aktivitetsarmband hittar du från 699 kr.

Sportklockor

Gränsen är något flytande men generellt är sportklockor något mer avancerade än armbanden. Det finns en mängd modeller från bland annat Garmin, Polar och Suunto. Innan du väljer klocka är det några saker du ska tänka på:

  • Klockarna har olika sportprofiler, kontrollera så klockan har de sporter du ska ägna dig åt. De billigaste träningsklockorna brukar ha ett mer begränsat utbud av vilka aktiviteter du kan välja. En annan skillnad är att dyrare och mer påkostade modeller har fler sensorer och kan ge mer data under en aktivitet.
  • Kontrollera om klockan har inbyggd GPS. Inbyggd GPS ser till så du kan mäta distans och tempo. Om klockan saknar GPS kan du oftast mäta avstånd ändå genom appen men klockan använder då mobilens GPS och du måste alltså ha med dig mobiltelefonen vilket kanske inte alltid är önskvärt.
  • Kontrollera hur klockan mäter puls. De flesta klockor har handledspuls, vilket är enkelt eftersom du slipper använda ett pulsbälte. Handledspulsen ger dock lite mindre exakt mätning så är du riktigt noga kolla så du kan ansluta ett pulsbälte till klockan vid behov.
  • Musik – flera modeller har möjligheten att ladda ner musik. Med ett par trådlösa hörlurar kopplade till klockan får du en riktigt härlig träningsupplevelse utan att du behöver släpa på mobiltelefon eller sladdar.
  • Kartor – flera modeller enklare navigeringsfunktioner, toppmodellerna har funktioner där du kan lägga in rutter och kartor som underlättar navigeringen under träningspasset.
  • Batteritid – om ska ägna dig åt längre träningspass eller tävlingar är batterifunktionen extra viktig. Många klockor har en passiv batteritid på ca en vecka men batteritiden sänks när du använder GPS:en Ska du åka Vasaloppet eller liknande är det alltså batteritiden med GPS som är intressant. Väljer du en mer avancerad modell finns det nu också flera med solcellsladdning i glaset.

Smartwatch

Gränsen mellan en sportklocka och en smartwatch blir allt suddigare. Det flesta smartklockor har numera träningsfunktioner och kan förutom att agera digital träningscoach vara en digital assistent och göra det mesta du kan göra på din telefon. Men hur väljer man då? Medan sportklockorna är agnostiska måste en smartwatch vara kompatibel med din smartphone för att du ska kunna ta emot inkommande samtal, text meddelanden, e-postmeddelanden och komma åt appar. Även om funktionerna blir alltmer lika brukar en sportklocka ha med avancerad aktivitetsmätning, fler sportprofiler och oftast längre batteritid.

Behöver du hjälp?

Våra Fixare är unga teknikgurus som levt hela livet med en smartphone i fickan. Har du köpt ny teknik som du inte helt förstår dig på finns hjälpen därför närmare och snabbare än du tror – beställ en hem Fixare redan idag!