/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Stringhyllan – bakgrund, tips och tricks!

Stringhyllan – bakgrund, tips och tricks!

Är du på jakt efter ett mångsidigt hyllsystem för köket, hallen, garderoben eller kanske kontoret? Eller har du precis köpt en uppsättning med hyllsystem från String och behöver monteringstips? Vi på Hemfixarna har listat allt ifrån systemets uppkomst, förslag på användningsområden och tips för montering!

 

Historien bakom den klassiska stringhyllan

Idén om den klassiska stringhyllan grundar sig i ett behov från Bonniers folkbibliotek – att öka försäljningen av böcker. År 1949 utlyste man därför en formgivnings-tävling där de efterlyste en lösning som var både prisvärd, enkel att montera samt smidig att förpacka och skicka. Kajsa och Nisse Strinnings bidrag till tävlingen blev vinnare och en ikonisk produkt var så snart i produktion.

Sedan dess har stringhyllan fått många olika funktioner och dess produktsortiment har ständigt utvecklats och utökats. Idag finns det både stringhyllor med golvgavlar, vägghänga lösningar och hela garderobslösningar av just stringhyllor.

 

Låt dig inspireras av stringhyllans många olika möjligheter! 

Stringhyllan har många olika användningsområden och och här nedan listar vi några exempel på hur och var du kan använda din stringhylla.

 

En stringhylla för varje rum

Det finns flera olika funktioner en stringhylla kan erbjuda idag. Det har till exempel tagits fram string-system som är specifikt framtagna för olika rum; 

 • String för hallen
 • String för köket
 • String för kontoret
 • String för pocketböcker

String har också genom åren erbjudit stringhyllan i flera olika färger på gavlar samt fler val av färger och material för hyllplan. På Strings hemsida kan man hitta många vackra bilder för inspiration till olika rum.

 

Stringhyllor för hallen

Till hall-systemet hör: 

 • Perforerade metallhyllplan man kan använda som hatthylla eller skoställ. Använder du hyllplanet som skoställ kan du dessutom låta hyllplanet luta en aning. 
 • Stänger, krokar och galgar som du enkelt fäster i hålen i de perforerade hyllplanen. 
 • I hallen kan du även använda skålplan för alla mindre ting, så som nycklar, plånbok eller hörlurar. 

 

Stringhyllor för köket 

För köket finns en mängd lösningar man kan använda sig utav, däribland: 

 • Hyllplan i material som tål lite stänk.
 • Krokar, stänger och spjut som gör det enkelt att organisera alla kökredskap och tillbehör.
 • Ett utfällbart bord – perfekt i ett kök med lite mindre plats.

 

Stringhyllor för arbetsplatsen 

För arbetsplatsen kan du anpassa ditt stringhylls-system efter dina behov. Bland annat finns det: 

 • Ett skrivbord för din stringhylla, med eller utan höj och sänkbar funktion. 
 • Olika string organizers i form av små kärl, men även skåp och lådor. 

 

Med String’s hyllsystem är det nästan bara fantasin som sätter gränserna. Börja planera i strings eget planeringsverktyg och hitta inspiration i alla föreslagna lösningar och kombinationer de erbjuder. När du gjort det är det bara att sätta igång och planera för monteringen av ditt string-system.

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Är det svårt att montera en stringhylla? Vad ska man tänka på när man sätter upp en stringhylla? 

Följ nedan 4 enkla steg för att montera upp din stringhylla på väggen. 

 1. Mät ut och markera var stringhyllan ska vara placerad

Först bestämmer du vart hyllan ska sitta. När du kommit fram till vart stringhyllan ska monteras är det dags att mäta ut och markera vart hålen ska sitta med en blyertspenna. Det är viktigt att mäta noggrant och gärna använda ett vattenpass, så att stringhyllans gavlar hamnar rätt. Om man inte är noggrann i detta skede riskerar hyllplanen sedan att bli sneda eller svåra att montera.

 

 1. Förborra hålen till stringhyllans gavlar

När du vet var hålen ska sitta kan du börja borra. Om du ska borra i en gipsvägg räcker det med en vanlig borrmaskin, men om du däremot ska borra i betong krävs oftast en slagborr.

Tänk också på att använda en bits som är i samma storlek som pluggarna.

 

 1. Glöm inte att plugga de borrade hålen i väggen

Därefter slår man in pluggarna i de förborrade hålen. Ska de fästas i en gipsvägg gäller det att du använder en expanderplugg, även kallad gipsplugg eller Mollyplugg. I betongväggar går det utmärkt att använda traditionella pluggar.

Som tidigare nämnts bör hålet vara lika stora som pluggarna. Går det trögt att få in dem kan du använda dig av en hammare för att slå lite försiktigt på dem. Till gips-pluggarna rekommenderar vi istället att använda en expandertång. 

 

 1. Montera upp stringhyllan

När du pluggat alla hål kan du enkelt skruva fast stringhyllans gavlar och därefter placera de olika hyllplanen på det sätt som passar dig bäst.

 

Antingen bygger man en enkel stringhylla med endast två gavlar och hyllplan där emellan eller så placerar man flera gavlar i bredd för att på så sätt skapa en bredare förvaring.

Har du inte de rätta verktygen som krävs eller behöver du hjälp med att mäta och förbereda samt montera din stringhylla? Då finns vi på Hemfixarna här för att hjälpa dig! 

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »