Installation av router

Placering och förväntningar

Routern ska placeras så centralt i bostaden som möjligt, helst en liten bit från väggar och andra föremål samt en bit upp från golvet, t.ex. på en byrå. Ofta begränsas man dock av var nätverksuttaget finns. Beroende på modell och nätverksmiljö (hur många andra nätverk det finns i luften) kan en router täcka alltifrån en medelstor villa till endast en mindre lägenhet. Man får ha realistiska förväntningar, och vara medveten om att Wi-Fi alltid ger sämre prestanda än kabelanslutning och kan påverkas av allt möjligt – Wi-Fi består av mängder med avancerade tekniker och tricks för att få bästa möjliga internetuppkoppling med så hög hastighet och till så många enheter som möjligt. Generellt får man bättre resultat ju nyare och dyrare ens enheter är.

Meshnoder och räckviddsförlängare bör hellre placeras närmre varandra än längre ifrån. En förlängare ska t.ex. placeras halvvägs mellan routern och stället där täckningen är dålig – inte där täckningen är dålig, för då kommer den ju inte att funka. Se guiden om nätverksoptimering [länk här] för mer info om detta.

Installation

Router från internetleverantören

Följ medföljande instruktioner – bara att koppla in och vänta någon minut.

Router köpt i butik

Följ medföljande instruktioner. Bl.a. Asus-routrar kan bråka en del när man ställer in lösenord eller ändrar Wi-Fi-inställningar. Att vänta några extra minuter alternativt omstart brukar hjälpa.

Meshsystem

Du behöver använda kunds telefon och installera den märkesspecifika mesh-appen för att installera nätverket. Följ då guiden i appen.

Inställningar och säkerhet

Om kund vill ha annat SSID (namn på nätverket) eller lösenord: Logga in i routerns webbgränssnitt och ändra. (Adressen står på routern och är 192.168.X.Y; lösenordet är inte samma som till Wi-Fi. Detta står också på routern eller i snabbstartsguiden.) Poängtera då vikten av att välja ett säkert, unikt lösenord (standardlösenordet är i dag säkert nog, särskilt på Telias routrar som har vansinnigt komplicerade lösenord, så man behöver inte ändra av säkerhetsskäl). Standardinställningarna brukar duga gott, men om du vill kan du välja kanal manuellt, om det är dålig räckvidd på nätverket när du testar (kolla vilken som är den bästa med en nätverksskanner-app). Kolla också så att krypteringen är inställd på WPA2-PSK/WPA3-PSK, såvida kund inte har jättegamla enheter som kräver WPA (WPA utan siffra är osäkert). Stäng även av WPS efter att du har anslutit alla enheter, då det är mycket osäkert.

Band steering (att routern försöker flytta enheterna till det bästa nätverket om både 2,4 GHz och 5 GHz har samma SSID och lösenord) kan ha positiv eller negativ inverkan på stabiliteten och hastigheten beroende på vilka de anslutna enheterna är och hur bra routern hanterar funktionen. Man får testa sig fram. För enkelhetens skull är det ofta lättast att ha frekvenserna separerade med olika namn, så att man dels kan välja 2,4 GHz till de enheter som inte stödjer 5 GHz (skrivare, IoT-produkter etc.), dels 5 GHz till resterande enheter, om räckvidden är tillräcklig. Då slipper man eventuella avbrott när enheterna får för sig att byta frekvens. Av samma anledning kan man öka lease-tiden till t.ex. 24 timmar, så att enheterna slipper förnya sin tilldelning så ofta.