Vad kan hemfixare göra?

Optimering av WiFi-nät

699kr

  • Vi finns i hela Sverige
  • Över 1600 certifierade Fixare
  • Fast pris, även kvällar och Helger

Effektiv felsökning, analys och optimering av WiFi-nät

Tappar du anslutningen till nätverket när du går in i ett visst rum? Tar det evigheter för dig att ladda en hemsida? Buffrar videoklipp i all oändlighet när du streamar? Det behöver inte vara så. Hemfixarna är experter på att optimera WiFi, och våra Fixare har utfört oräkneliga nätverksrelaterade uppdrag. Vi gör allt för att optimera och snabba upp ditt trådlösa nätverk så att du kan utnyttja ditt bredbandsabonnemang till fullo!

Hemfixarna optimerar och snabbar upp befintlig utrustning så mycket som möjligt, och krävs ny utrustning för att få bättre WiFi kommer vi gärna på konsultationsuppdrag för att du ska få rätt produkter för just ditt hem. När allt väl finns på plats gör vi ett återbesök och installerar allt på ett korrekt sätt. Ta hem en Fixare så snabbar vi upp ditt WiFi och ser till att du har bästa möjliga nätverksanslutning när du surfar trådlöst.

Så hur hjälper Hemfixarna dig optimera ditt trådlösa nätverk för bästa möjliga prestanda?

Vi väljer den bästa platsen för routern

Det första vi gör när vi optimerar trådlösa nätverk är att titta på routerns placering. När man installerar en router vill man placera den så centralt som möjligt för att dess WiFi ska kunna täcka maximal yta. I många boenden finns däremot inte möjligheten att placera en router i mitten av hemmet, antingen av estetiska eller praktiska anledningar. Vem vill ha en bjässe till router ståendes mitt på soffbordet exempelvis? I många fall sitter också fiberdosan i hallen, och då kommer vi på ett återbesök för att dra kablar med kabellister och spikklamrar fram till den optimala platsen för routern. Alternativt installerar vi homeplugs som skickar nätverkssignalen genom eluttagen. Läs mer om Homeplugs här.

Exakt hur stor yta en router kan täcka med WiFi beror främst på två saker: Hur höga hastigheter du förväntar dig ha överallt i hemmet, och vilket frekvensband du är ansluten till.
”Vad är då ett frekvensband och vad har det med WiFi att göra?” kanske du undrar.

Vi väljer rätt frekvensband – 2,4 GHz eller 5 GHz?

Wifi är signaler. Signaler är våglängder. Om vågen går upp och ned snabbt kommer den inte att nå så långt. Om det tvärtom tar längre tid för vågen att höjas och sänkas kommer vågen att färdas längre. Detta kallas för frekvenser och antalet gånger en våg går upp och ner per sekund mäts i Hertz (Hz).
WiFi sänds som två olika signaler (våglängder) och dessa har frekvenserna 2,4 GHz och 5 GHz. Den stora skillnaden mellan dessa två frekvenser är hastighet och räckvidd.

Illustration av höga och låga frekvenser

Man kan föreställa sig frekvenser (den svarta figuren) som ringar på vatten. Till vänster har vi ett exempel på en hög frekvens och till höger ser vi en låg frekvens.

Den lägre frekvensen, 2,4 GHz, passar dig som inte prioriterar hastighet utan är mer intresserad av att ha en stabil signal en bra bit från din router och inte vill lägga pengar på räckviddsförlängare. 2,4 GHz täcker alltså mycket stora ytor då den låga frekvensen ger signalen en längre räckvidd.
2,4 GHz-bandet ger däremot oftast inte mer än maximalt 75 Mb/s under optimala förhållanden när du står bredvid routern. Detta beror på att 2,4 GHz-bandet lätt störs ut av hemelektronik såsom mikrovågsugnar, trådlösa möss och tangentbord.

Det som stör ut WiFi-signalen mest däremot, är grannarna.

Grannar stör ut ditt 2,4 GHz-WiFi

2,4 GHz-bandet innefattar faktiskt alla frekvenser från 2,4 GHz till 2,472 GHz. Detta spann på 0,072 GHz är uppdelat i tretton delar, alias kanaler. En router som kör på 2,4 GHz-bandet tar upp fyra kanaler. Detta innebär att maximalt tre routrar kan finnas inom räckhåll från varandra på 2,4 GHz-bandet utan att de störs ut av andra trådlösa nätverk på samma kanaler. Egentligen har 2,4 GHz bandet stöd för hastigheter över 150 Mb/s per dataström. För att undvika störningar i det trådlösa nätverket halveras tyvärr hastigheterna för 2,4 GHz-bandet om det finns fler än tre routrar i närheten – vilket nästan alltid är fallet i tätorter – och därför kan man sällan förvänta sig mer än en utgångshastighet på 75 Mb/s som successivt minskar desto längre ifrån routern man kommer.

5 GHz-bandet löser grannfejden

5 GHz-bandet har inte detta problem eftersom att räckvidden på dess WiFi är avsevärt kortare och sällan når grannar, och för att det har tillgång till många fler kanaler.
5 GHz passar dig som vill att det ska gå fort och inte bor så stort eller inte har några problem med att lägga pengar på räckviddsförlängare. 5 GHz täcker nämligen endast cirka 60 kvadratmeter. Om ens boende är större än 60 kvadratmeter – och man ändå vill kunna nå hastigheter runt 100 Mb/s eller högre genom WiFi – bör man införskaffa räckviddsförlängare såsom accesspunkter, homeplugs eller repeaters.   

Sammanfattningsvis kan man säga att 2,4 GHz-bandet passar för användning på glesbygden när inte höga hastigheter är nödvändiga, och 5 GHz-bandet i tätorter och där man har krav på höga hastigheter. Alla har egentligen större nytta av 5 GHz-bandet och det är det bandet som våra Fixare alltid kommer rekommendera att använda.
Det innebär däremot att man måste hitta rätt utrustning.

Routrar, accesspunkter, homeplugs och repeaterar – Vi hjälper dig välja rätt

Så vad är det jag behöver för att få WiFi i hela mitt hem? Klarar jag mig på en ensam router eller behöver jag utvidga nätet med exempelvis en accesspunkt? Vad är egentligen skillnaden på en router och en accesspunkt? Detta är frågor som våra Fixare tacklar varje dag. Oavsett hur du bor kan Hemfixarna hjälpa dig välja rätt utrustning för WiFi.

Om man bestämt sig för att 2,4 GHz-bandet är tillräckligt för ens behov så klarar man sig oftast på en enskild router som står centralt placerad i hemmet. De flesta vill ju däremot köra 5 GHz-bandet, och då blir frågan något mer komplex. Då krävs oftast räckviddsförlängare, men det finns även mer kostnadseffektiva lösningar för den som är villig att kompromissa.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Klara dig på en router med hjälp av dual-band-funktionen

Ponera att du bor i ett ganska stort hus på 140 kvadratmeter och har ett rum där det finns en smart-tv med stöd för 4K-streaming, en speldator och en arbetsdator. Alla dessa enheter ska anslutas trådlöst och har höga krav på nätverkshastighet. Då vill du definitivt använda 5 GHz-bandet, men det täcker inte ens hälften av hemmet väl. I resten av hemmet använder du nästan enbart mobiltelefoner och surfplattor för lite lättare surf såsom att läsa mejlen och hitta recept på internet. Då klarar du dig oftast på 2,4 GHz-bandet. Vad ska du då välja?

Som tur är har nästintill alla routrar som tillverkas idag stöd för ”Dual-band”. Detta innebär att du kan skapa två trådlösa nätverk, varav det ena kör på 5 GHz och det andra på 2,4. Nätverken särskiljs vanligtvis av att namnet på 5 GHz-nätverket (som annars är identiskt med namnet på 2,4 GHz-bandet) slutar på ”5GHz” eller ”5G”. Om du då placerar routern närmre rummet med speldatorn, tv:n och arbetsdatorn kan du ansluta dessa specifika enheter till 5 GHz-bandet medan du använder 2,4 GHz-bandet till dina mobiltelefoner och surfplattor.

5 GHz-uppkoppling överallt i hemmet med accesspunkter

Vill du ha 5 GHz överallt för att maximera din nätverkshastighet bör du vända dig till accesspunkter i första hand. En accesspunkt gör mycket av det som en router gör, men den är inte ansluten direkt till internet och kräver därmed koppling till en router för att fungera. Faktum är att många routrar kan ställas i ”accesspunktsläge”, något som våra Fixare lätt kan konfigurera.

En accesspunkt tar emot en trådbunden nätverkssignal från en router och skickar ut den trådlöst utan förluster. Tar den emot 100 Mb/s via en nätverkskabel från routern kommer den kunna dela vidare en nätverkssignal på 100 Mb/s. Nackdelen med accesspunkter är att de kräver kabeldragning, och vill man att det ska bli gjort snyggt behöver man dra kabeln genom väggar eller kabellister. Detta är något som våra händiga Fixare kan hjälpa dig med, men vill du lösa det utan kabeldragning kan du också utnyttja homeplugs för att skicka nätverkssignalen till ett vägguttag bredvid accesspunkten. Därifrån kopplas sedan en kort kabel till accesspunkten. Notera att användning av homeplugs kan leda till att en bit av hastigheten förloras när signalen skickas över elnätet, särskilt om signalen skickas mellan faser och behöver passera genom elcentralen.

WiFi-repeatrar: Bra eller dåliga?

Repeatrar bör undvikas i största möjliga mån. Många misstar repeatrar för förstärkare istället för förlängare. En repeater plockar upp den trådlösa nätverkssignalen och skickar vidare den, och på så vis får man bättre signalstyrka. Den kommer däremot inte att förbättra hastigheten på signalen den tar emot. Tvärtom kommer hastigheten att minska med ungefär 30 % när den repeteras, och dessutom måste du aktivt växla mellan att vara ansluten till routern eller repeatern för att det inte ska ställa till besvär. Detta blir oftast både osmidigt och svårhanterligt.

En lösning på repeater-problematiken är den nya, konsumentvänliga mesh-teknologin. Då får du helt trådlös täckning utan kabeldragning samtidigt som du upprätthåller en hög hastighet överallt i hemmet. Om detta låter intressant bör du läsa Karl Emil Nikkas inlägg om mesh-teknik på vår Fixarblogg.

Optimera ditt WiFi – Ta hem en Fixare

Känns allt detta överväldigande? Trådlösa nätverk och WiFi må vara mycket intressant, men att få till det rätt är inte helt lätt. Oavsett vilken lösning du är intresserad av så hittar våra Fixare rätt produkter för att optimera WiFi i ditt hem och hjälper dig även med installation och konfiguration av all utrustning från den enklaste repeatern och homeplugen till de mest avancerade mesh-lösningarna. Om du inte har bestämt dig för vilken lösning som är rätt för dig agerar våra Fixare gärna som rådgivare.

Våra WiFi-experter finns i hela landet och är alltid redo att rycka ut för att hjälpa dig komma till rätta med ditt trådlösa nätverk. Låt oss optimera och förbättra ditt WiFi – Ta hem en Fixare.

Boka nu