/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Smarta lampor tänder sig själva

Smarta lampor tänder sig själva

I förra inlägget här på Fixarbloggen pratade vi om fjärrströmbrytare. Sådana är populära för att styra många saker, däribland lampor. För just belysning finns det dock fler alternativ. I stället för att styra armaturen som lamporna sitter i, väljer många att styra lamporna i sig. Ikeas storsatsning på smarta lampor är en tydlig indikation på hur denna lösning blivit populär och folklig.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Smarta lampors för- och nackdelar

Den främsta fördelen med smarta lampor är den enkla installationen. Det spelar ingen roll ifall armaturen ansluts med stickpropp eller är fast installerad. Det räcker att skruva ur den gamla lampan och skruva i den nya, smarta lampan för att komma igång. En annan stor fördel är möjligheten att dimra lamporna utan att installera någon dimmer. Detta är möjligt eftersom all teknik som krävs sitter inuti lamporna, vilket också gör det möjligt att ändra färgtemperatur på lamporna om så önskas. Smarta lampor gör kort och gott belysningen fjärrstyrbar och automatiserbar utan att någon elektriker behöver anlitas.

Nackdelen med smarta lampor är att de kräver sina egna batteridrivna strömbrytare och dimrar. De går alltså inte att kombinera med husets befintliga, fasta strömbrytare. De fasta strömbrytarna måste alltid vara påslagna så att lamporna förblir strömförsörjda. Annars kan inte lamporna styras av mobiler, fjärrkontroller och närvarosensorer.

Typer av smarta lampor

Ikea Trådfri

Olika tillverkare har valt olika sätt att fjärrstyra sina lampor. Ikea har valt att satsa på kommunikationssättet som kallas Zigbee Light-link för lamporna i sin Trådfri-serie. Med Zigbee Light-link delas lamporna in grupper där varje grupp styrs av en eller flera fjärrkontroller. Fjärrkontrollerna är oftast batteridrivna strömbrytare eller dimrar som skruvas eller klistras fast på väggen. För att styra lampor i olika grupper behövs flera strömbrytare eller dimrar.

Ikeas Trådfri-lösning blir ännu mer funktionell om den kompletteras med en controller (även kallat gateway). Ikea har en egen sådan som kopplas med nätverkskabel till hemmets router. Genom den går det att från mobilen styra enskilda lampor oberoende av vilken grupp de är i. Det går också att koppla ihop belysningen med Apples lösning för smarta hem (Homekit), vilket i sin tur öppnar möjligheten att styra belysningen via röstkommandon (Siri). Ikeas lampor är även kompatibla med andra controller-modeller, till exempel Homey.

Ikea Trådfri-appen på Android

Ikea Trådfri-appen kan styra lampor individuellt och utifrån tidpunkter.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Philips Hue

Philips var något av pionjärer inom smart belysning för allmänheten. Deras lösning (Hue) är väldigt lik Ikeas och baseras likaså på Zigbee Light-link. Trots det gemensamma kommunikationssättet råder viss inkompatibilitet mellan produkter från de två tillverkarna. Vilka produkter som fungerar med varandra beror på vilken version av mjukvarorna som produkterna kör, och tyvärr är det inte alltid den senaste mjukvaruversionen som fungerar bäst. I skrivande stund är det därför lämpligt att hålla sig till en av tillverkarna.

Huruvida Ikeas Trådfri- eller Philips Hue-lösning är den bästa beror på sammanhanget. Det som talar för Ikea Trådfri är det lägre priset. Det som talar för Philips Hue är bland annat ett bredare utbud av olika lampor, en mer funktionsrik app och integration med fler andra smarta hem-produkter, till exempel Logitechs Harmony-universalfjärrkontroller.

Philips Hue har en tillhörande molntjänst som gör att lamporna kan styras på distans. För att styra Ikea Trådfri utanför det lokala nätverket måste Apples Homekit-lösning användas. Homekit-stöd finns likaledes hos Philips Hue som dessutom stöder Google Assistant (Googles motsvarighet till Siri som lanseras i Sverige under våren).

Philips Hue-appen på Android

Philips Hue-appen är mer funktionsrik än Ikeas Trådfri-app. Den ger även stöd för styrning på distans.

TP-link Kasa

Det är inte enbart Zigbee Light-link som används för smart belysning. Bland annat TP-link och Lifx har satsat på lampor som kommunicerar via wifi. Fördelen med wifi-lampor är att de inte kräver någon separat controller för att styras via mobilen. De har redan controllern inbyggd. Nackdelen med wifi-lampor är att de ofta kostar mer än Zigbee Light-link-lampor. Det gör Zigbee-lösningar, trots inköpsbehovet av en controller, billigare när många lampor ska fjärrstyras.

Vid val av wifi-lampor är det viktigt att välja modeller som har offline-stöd, så att de kan styras även om internetuppkopplingen ligger nere. Offline-stöd är också viktigt för att framtidssäkra belysningen. Utan det förvandlas lamporna till vanliga ”dumma lampor” ifall tillverkaren lägger ner molntjänsten eller slutar underhålla lamporna med säkerhetsuppdateringar (då måste lamporna av säkerhetsskäl styras lokalt).

TP-link Kasa-appen på Android

TP-links Kasa-app har offline-stöd och kan styra lampor utifrån tidpunkter.

Fjärrstyrning av smarta lampor

En av fördelarna med smarta lampor är möjligheten att manuellt reglera ljusstyrka och färgtemperatur. En ännu större fördel är möjligheten att slippa det! Lamporna kan sköta sådant själva (Zigbee-lampor behöver en controller).

Genom att komplettera lamporna med rörelsevakter eller magnetkontakter går det att tända och släcka dem utifrån ens närvaro. Färgtemperaturen går att anpassa efter dygnets timmar så att lamporna lyser dagsklart i morgonstund och varmvitt när kvällen kommer. Bäst av allt är kanske att lampornas ljusstyrka kan regleras utifrån tiden: med smart belysning kan lamporna tändas med halv ljusstyrka om de tänds mitt i natten.

Exakt vilka funktioner som finns beror på vilken plattform som används. Philips Hue-plattform är exempelvis mer funktionsrikt än Ikeas Trådfri-plattform. Det finns också plattformar som är ännu mer funktionsrika, till exempel tidigare nämnda Homey. Den stöder även wifi-lampor samt fjärrströmbrytarna som vi behandlade i förra blogginlägget. Det bådar för ett riktigt smart hem med oanade möjligheter.

Författare: Karl Emil Nikka

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »