/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / 5 tekniktips inför semestern

5 tekniktips inför semestern

Nu närmar sig sommarsemestern runtom i Sverige. Barnens sommarlov har börjat, midsommar har passerat och Sommar i P1 håller oss sällskap om dagarna. Trots det hittills fina vädret väljer många att bege sig utomlands. Då finns det flera saker som är viktiga att tänka på ur ett teknikperspektiv.

1. Håll koll på mobildatan

Sedan i fjol slipper vi som reser inom EU att oroa oss för våra mobilabonnemang. Numera kan vi ringa och surfa inom EU utan att det kostar mer än här hemma. Operatörerna kan dock ha gränser på hur mycket vi får ringa och surfa utanför Sveriges gränser. Mer om detta finns att läsa på respektive operatörs webbplats (direktlänkar till relevanta webbsidor):

Tänk på att ovannämnda regler enbart gäller inom EU och en handfull andra länder (exakta länder varierar mellan operatörer). Vid resor utanför EU är roaming-avgifterna fortfarande skräckinjagande med priser på flera kronor per megabyte.

Tips! Operatörerna erbjuder för det mesta surfpaket för resor utanför EU. Dessa paket gäller under ett begränsat antal dagar, men de är mycket mer förmånliga än den löpande taxan per megabyte som annars debiteras.

2. Använd en VPN-tjänst

Publika wifi-nät är hemska ur ett säkerhetsperspektiv. Både den som driver wifi-nätet och andra besökare kan spionera på vår trafik. På publika wifi-nät bör vi därför alltid använda en VPN-tjänst som krypterar trafiken från vår dator, mobil eller surfplatta. Detta råd gäller oavsett om vi är i Sverige eller utomlands, men behovet aktualiseras nu under sommaren då vårt behov av publika wifi-nät ökar.

Obs! Undvik alla gratis-VPN-tjänster. Att driva en VPN-tjänst medför stora kostnader. Om du får tillgång till en VPN-tjänst gratis tjänar företaget bakom pengar på något annat vis. Vi på Hemfixarna samarbetar inte med någon specifik VPN-leverantör, men kan med varm hand rekommendera bland annat Freedome från finska F-secure.

3. Kom ihåg rätt reseadapter

Så länge vi reser inom Europa behöver vi sällan oroa oss för huruvida våra svenska stickproppar passar i vägguttagen. För ojordade produkter (sådana som har en platt stickpropp) utgör Storbritannien, Malta och Cypern undantag. Dessa länder använder den större brittiska stickproppen som därför kräver en reseadapter.

För att ansluta jordade apparater (sådana som har metallbläck på sidan av stickproppen) krävs reseadaptrar i såväl flera europeiska länder som resten av världen. Reseadaptertillverkaren Skross har en bra kompatibilitetsguide som visar vilken typ av reseadapter som behövs beroende på resmål (land) och utrustning (ojordad eller jordad).

Om vi lämnar Europa måste vi också tänka på att olika länder har olika nätspänning. I Sverige har vi 230 V i elnätet medan de i exempelvis USA, Kanada och Japan har 120 V. Om vi reser dit räcker det inte alltid med en reseadapter för att vi ska kunna koppla in vår elektronik. Produkterna måste också ha stöd för det aktuella landets nätspänning, vilket brukar framgå på en liten etikett på produkten (det står något i stil med ”Input: 100-240 V”).

4. Lägg in nödinformation i mobilen

En sak är säker: vi har alltid med oss mobilen på resan. Detta vet så klart både Google och Apple som därför gjort det möjligt för oss att lägga in vår nödinformation i mobilen, till exempel vår blodgrupp och allergier. All information som vi lägger bland nödinformationen blir tillgänglig direkt på låsskärmen för såväl förbipasserande som räddningspersonal. De får också möjlighet att ringa våra angivna ICE-kontakter (In Case of Emergency-kontakter) utan att behöva låsa upp mobilen.

Google lade till stöd för nödinformation i Android 7.0 (Nougat). För att redigera nödinformationen öppnar vi Inställningar och söker efter Krisinformation.

Nödinformation på Iphone

I inställningsappen (vänster) kan vi lägga in nödinformation som visas på låsskärmen (mitten och höger).

Apple lade till stöd för nödinformation i IOS 8. För att redigera nödinformationen öppnar vi den förinstallerade appen Hälsa och växla till fliken Medicinskt ID.

Nödinformation på Iphone

I Hälsa-appen (vänster) kan vi lägga in nödinformation som visas på låsskärmen (mitten och höger).

5. Kom ihåg att säkerhetskopiera

Under semestern tar vi fler minnesvärda bilder än någonsin. Dessa bilder får inte gå förlorade och det är därför extra viktigt att komma ihåg säkerhetskopieringen – framförallt med tanke på att eventuella säkerhetskopieringsrutiner sätts ur spel när vi inte har tillgång till vårt hemnätverk.

Passa på att ladda upp bilderna till molnet eller att säkerhetskopiera dem på annat sätt när dagen är slut. Använd vid behov hotellets wifi för att spara på utlandsdataplanen (och tänk som tidigare nämnt på att ha VPN-tunneln aktiverad).

Trevlig semester önskar vi på Hemfixarna!

Författare: Karl Emil Nikka