/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så genomför du en virusrensning

Så genomför du en virusrensning

Att få virus, trojaner eller skadlig kod installerad på sin dator är troligtvis alla datorägares största mardröm. Speciellt om man inte har goda IT-kunskaper och har möjlighet att ta bort problemen från sin dator. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad som kännetecknar ett virus, samt hur du går tillväga för att ta bort det från din dator!  

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Vi reder ut begreppen virus, trojan och skadlig kod
  • Hur vet man om man har virus på datorn?
  • 3 tips för att rensa bort virus
  • Ta hjälp av Hemfixarna

 

Vi reder ut begreppen virus, trojan och skadlig kod 

Det kan vara svårt att hålla reda på alla de olika uttrycken och dess innebörd. Innan vi djupdyker inom ämnet, tänkte vi därför börja med att reda ut just detta:

Vad är ett virus?

Datorvirus är små program som sprids mellan datorer. Olika virus kan ha olika syften, men synonymt med samtliga är att de stör datoranvändningen hos den drabbade. Det är inte ovanligt att virus skadar eller tar bort filer från den drabbades dator.

På samma sätt som olika virus kan ha olika syften, sprids de också på olika sätt. Till de allra vanligaste spridningsvägarna hör dock bifogade filer i e-postmeddelanden, filer som hämtas från internet eller länkar. 

Vad är en trojan?

Trojaner är skadliga programvaror som vanligtvis finns gömda i andra program. Med andra ord gömmer de sig alltså i genuina program. När en trojan väl har kommit in i en dator avger den en speciell kod i operativsystemet, vilket potentiellt kan ge en hackare full access till den drabbade datorn.

Vad är skadlig kod?

Skadlig kod är ett samlingsnamn för alla typer av programvaror med ett syfte att skada en dator och dess operativsystem. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Hur vet man om man har virus på datorn?

Som du märker är datorvirus ett komplext område. Precis som mänskliga sjukdomar finns det en mängd olika typer av virus respektive tecken på att ens dator blivit drabbad. Alla kommer inte att uppleva samma problem samtidigt som en del av dem kan bero på andra orsaker.

Med det sagt så kan följande tio tecken tyda på att din dator är infekterad av virus, trojaner eller annan skadlig kod:

1. Din dator känns plötsligt långsammare än tidigare.

2. Din internetuppkoppling är väldigt dålig och du upplever att webbsidor inte laddar lika snabbt som tidigare när du surfar på nätet. Kontrollera dock med din leverantör att de inte upplever några driftstörningar.

3. Det dyker ständigt upp en massa pop-up fönster med meddelanden om att din dator infekterats av ett eller flera virus.

4. Din startsida i webbläsaren har ändrats av sig själv.

5. Du kan inte logga in på din dator utan får istället ett meddelande om att någon, t.ex. polisen eller en hackare, har stängt ner den.

6. Det dyker ständigt upp en massa pop-up fönster med reklam på internet. Oavsett vilken typ av sida du än besöker.

7. Du kan inte logga in på sociala medier, mejl eller andra applikationer. Trots att du uppger korrekta inloggningsuppgifter.

8. Dina bekanta uttrycker att de fått konstiga mejl eller meddelanden från dina sociala medier eller e-post.

9. Ditt antivirus-program signalerar att det upptäckt skadlig kod på din dator.

10. Du upptäcker att ditt antivirus-program inte uppdateras längre. Det kan till och med vara avslaget.

3 tips för att rensa bort virus 

Nu när du har bättre förståelse för de olika uttrycken och vilka tecken som tyder på att din dator kan vara infekterad, tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att rensa bort virus:

1. Starta din dator i felsäkert läge – Om du äger en PC har du möjlighet att starta din dator ett felsäkert läge. Något som vi rekommenderar dig att göra ifall du misstänker att din enhet blivit infekterad. 

Innan du startar din dator bör du dock deaktivera dess internetanslutning. Använder du en gammal hederlig internetkabel räcker det med att koppla ur denna. I annat fall bör du stänga av modemet eller routern.

Starta sedan din PC och se till att hålla ned tangenten F8. Håll tangenten nedtryck tills du ser en meny med texten Felsäkert läge. Välj därefter att starta datorn i Felsäkert läge med nätverksstöd. Något som kan förhindra att potentiell skadlig programvara går igång.

2. Radera temporära filer – Vad många inte vet är att det kan finnas tillfälliga filer på hårddisken. I vilka det kan gömma sig skadlig kod. Genom att rensa bland dessa filer kan du alltså i bästa fall få bort denna. I annat fall kan du åtminstone snabba upp ditt antivirus-programs skanning.

För att radera de tillfälliga filerna på din hårddisk kan du använda det förinstallerade programmet Diskrensning. Navigera dig enkelt till Startmenyn följt av Alla program > Tillbehör > Systemverktyg > Diskrensning.

Öppna programmet och starta rensningen.

3. Ladda ner ett nytt säkerhetsprogram – När du väl har rensat dina temporära filer är det dags att ladda ner ett säkerhetsprogram som har möjlighet att identifiera och rensa bort skadlig kod. 

De flesta har idag ett antivirus-program installerat på sin dator, men vi rekommenderar ändå att man först laddar ner ett nytt säkerhetsprogram. Ditt nuvarande kan nämligen ha missat att vissa virus eller trojaner installerats.

Har du väl provat detta och problemen kvarstår, rekommenderar vi dig att ta professionell hjälp.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Misstänker du att din dator har infekterats av skadlig kod? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Våra kompetenta fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, vilket självklart inbegriper virusrensning.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att göra din dator frisk och kry!