/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Säkerhetskopiera dator till extern hårddisk

Säkerhetskopiera dator till extern hårddisk

Att säkerhetskopiera vissa data eller också alla filer som finns på din dators hårddisk, är alltid en bra idé. Att tappa sina viktiga filer är troligtvis en datorägares största mardröm. För att detta inte ska ske, tänkte vi i denna artikel berätta hur du kan säkerhetskopiera dina viktiga filer till en extern hårddisk.  

 

Innehåll

  • Därför bör du säkerhetskopiera din data
  • Så säkerhetskopierar du dina filer till en extern hårddisk
  • Ta hjälp av Hemfixarna
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Därför bör du säkerhetskopiera din data

Inom IT-kretsar finns det ett stående talesätt som lyder: ”det är inte en fråga om dina viktiga filer kommer att gå förlorade, utan när de gör det”. Det finns nämligen ingen dator eller hårddisk som är immun från krascher eller intrång. Förr eller senare kommer det att ske. Visste du exempelvis att nästan 12% av alla hårddiskar kraschar under sitt fjärde år?

Andra vanliga orsaker till att data går förlorad är:

  • Att man råkar ut för intrång
  • Att man blivit drabbad av ett svårutrotat virus
  • Att man blir bestulen på sin dator
  • Att datorn går sönder

Som du märker finns det många anledningar till att säkerhetskopiera dina viktiga filer. Genom att följa våra nedanstående tips slipper du bli drabbad av en digital katastrof!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så säkerhetskopierar du dina filer till en extern hårddisk

Det finns en mängd olika sätt att säkerhetskopiera din data. Bland annat kan det ske via molnet eller också via en extern hårddisk. Nedan tänkte vi redogöra för hur du går tillväga för att säkerhetskopiera dina filer med det sistnämnda alternativet:

1. Ta reda på hur mycket lagringsutrymme som behövs – Beroende på hur många filer som finns på din dator och storleken på dessa, kommer behovet av lagringsutrymme variera.

Om du enbart vill säkerhetskopiera enstaka filer kan du enkelt högerklicka på dessa och sedan välja Egenskaper. På raden Storlek framgår det hur pass stora filerna i fråga är.

Vill du däremot säkerhetskopiera hela hårddisken, vilket vi rekommenderar, kan du istället gå in på Start följt av Den här datorn. Under Enheter framgår det därefter hur pass mycket dataminne filerna tar upp. Se till att din externa hårddisk har tillräckligt stort lagringsutrymme.

2. Skapa en ”backup-mapp” – När du väl har säkerställt att din externa hårddisk är tillräcklig för att hantera dina filer, är det dags att skapa en så kallad backup-mapp.

Likt ovanstående steg går du in på Start följt av Den här datorn. Klicka sedan på den hårddisk (under Enheter) som innehåller de filer som du vill säkerhetskopiera. Högerklicka sedan på ett tomt utrymme och välj Ny följt av Mapp. Ge sedan den nya mappen ett passande namn som Backup.

3. Lägg in filer i den nya mappen – Efter att du skapat den nya backup-mappen, är det dags att lägga in de filer som du vill säkerhetskopiera i den. Navigera till dessa, högerklicka på dem och välj sedan Kopiera.

Öppna därefter din backup-mapp, högerklicka på ett tomt utrymme och välj sedan Klistra in. Upprepa sedan denna procedur tills samtliga filer finns i den nya backup-mappen.

4. Anslut din externa hårddisk – När du väl har fört över samtliga filer till din nya mapp, är det dags att ansluta din externa hårddisk till datorn. Något som du enkelt gör genom att koppla in diskens USB-kabel i datorns USB-port. Vänta sedan på att eventuella drivrutiner ska installeras.

5. Öppna den externa hårddisken – Tryck sedan på Start följt av Den här datorn. Under Enheter klickar du sedan på den ikon som representerar din externa hårddisk, varpå ett nytt fönster öppnas. Behåll detta öppet.

6. Lägg in backup-mappen i den externa hårddisken – Navigera sedan till din backup-mapp och dra denna till fönstret som representerar din externa hårddisk. Det dyker därefter upp ett fönster som indikerar att överföringen pågår. Vänta tills den är klar.

7. Koppla ur den externa hårddisken – När överföringen väl är klar kan du kryssa ner samtliga fönster. Koppla därefter ur hårddisken från datorn och voila – dina filer är nu i säkert förvar.

Ett tips är att koppla in hårddisken i en annan dator för att säkerställa att samtliga filer finns tillgängliga och kopiering gått rätt till.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Om du varken har tid eller kunskap att säkerhetskopiera dina filer på egen hand, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, vilket självfallet inkluderar säkerhetskopiering. Antingen till en extern hårddisk eller också till molnet via Hemfixarna backup.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig och säkerhetskopierar dina viktiga filer. Hos oss är du i trygga händer!