/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Anslut bärbar dator till trådlöst nätverk

Anslut bärbar dator till trådlöst nätverk

Det finns många fördelar med att ansluta sin bärbara dator till ett trådlöst nätverk. Ibland händer dock att man inte är helt införstådd med hur man ansluter till denna typ av nätverk. Något vi därför hade tänkt visa i denna artikel! 

Innehåll 

  • Information om trådlösa nätverk
  • Så ansluter du din dator till ett trådlöst nätverk
  • Ta hjälp av Hemfixarna
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Information om trådlösa nätverk

Ett trådlöst nätverk – även kallat för WiFi-nätverk – har samma funktioner som ett kabelanslutet sådant. Den stora skillnaden är att du inte behöver ansluta någon kabel till din dator för att få tillgång till nätverket. Istället används radiosignaler.

Det allra vanligaste i de svenska hemmen är att man använder sig av en router som kopplas till ett DSL- eller kabelmodem via en ”internetkabel”. Routern sprider sedan internetanslutning i hemmet via radiosignaler. Med andra ord ansluter du alltså din dator till routerns signaler.

Har du ingen router i dagsläget rekommenderar vi dig att ta kontakt med din internetleverantör. Det går också bra att kontakta oss på Hemfixarna – vi rekommenderar passade hårdvara och hjälper dig även med installationen!

Så ansluter du din dator till ett trådlöst nätverk 

Har du redan köpt, installerat och konfigurerat en router kan du sätta igång och ansluta din dator till det trådlösa nätverket. Något som du på PC-datorer enkelt gör på följande sätt:

1. Börja med att klicka på nätverksikonen som finns längst ner i det högra hörnet (i det så kallade aktivitetsfältet).

2. Du ser då en lista över alla de nätverk som finns i närheten av dig. Leta reda på ditt nätverksnamn.

Osäker på vilket nätverk som är ditt? Förutsatt att du inte själv har ändrat namn på nätverket, hittar du det på routerns undersida. Det är inte ovanligt att det finns efter bokstäverna SSID.

3. När du väl har hittat ditt nätverk i listan klickar du på Anslut.

Ibland händer det att du måste slå in ett lösenord för att kunna ansluta till nätverket. Om du inte själv har ändrat lösenordet, hittar du det på routerns undersida. Vanligtvis efter bokstäverna WPA.

4. Voila – du är nu ansluten till internet och kan surfa på din dator.

Fungerar det inte? 

Om du inte kan ansluta till din router, alternativt om du är ansluten men internet inte fungerar, kan detta bero på att routern inte har installerats på rätt sätt. Det kan också bero på driftstörningar från din internetleverantör eller något annat.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Om du behöver hjälp med att installera en router, ansluta din dator till ett trådlöst nätverk eller också åtgärda problem med internetåtkomsten, kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, vilket självklart inkluderar nätverk och WiFi.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att du ska kunna surfa på internet. Hos oss är du i trygga händer!