/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Datorn startar inte när jag trycker på knappen

Datorn startar inte när jag trycker på knappen

Tekniken är fantastisk. Åtminstone när den fungerar. Ibland händer det nämligen att man stöter på patrull. Kanske är det så att datorn inte startar när du trycker på knappen? I denna artikel tänkte vi därför presentera en handfull potentiella lösningar på problemet.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Datorn startar inte – ett vanligt problem
  • Så får du igång en dator som inte startar
  • Ta hjälp av Hemfixarna

 

Datorn startar inte – ett vanligt problem 

Att datorn inte startar är ett relativt vanligt ”problem”. Många gånger är det nämligen lätt att felsöka och åtgärda felet eftersom det troligtvis beror någonting enkelt som du kan fixa själv. Att en dator bara går sönder sådär är nämligen ovanligt. Felet kan lätt verka större än vad det faktiskt är.

Så får du igång en dator som inte startar

Datorproblem kan självklart bero på en mängd olika saker. Vissa går att ordna på egen hand medan andra kräver experthjälp. Nedan delar vi med oss av några potentiella orsaker och lösningar till en dator som inte startar.

Steg 1: kontrollera strömmen

Detta må verka uppenbart men faktum är att en glappande strömkabel är en av dem vanligaste orsakerna till att en dator inte startar. Det kan också vara så kabeln har åkt ut, att man tagit fel kabel eller också att den är trasig.

Börja därför med att kontrollera att kabeln är inkopplad i såväl dator som eluttag. Säkerställ sedan att du använt rätt kabel. Testa därefter att koppla in en annan pryl – exempelvis mobil och tillhörande laddare – i uttaget för att säkerställa att det fungerar. Kolla även så att det inte gått någon säkring i hemmet.

  • Om kabeln glappar – försök få den på plats.
  • Om kabeln är felaktig – byt ut den.
  • Om eluttaget inte fungerar – felsök och åtgärda problemet.

Steg 2: kontrollera skärmen

Uppmärksammar du att datorns lampor börjar lysa och fläkten går igång, men skärmen är helt svart, kan detta bero på fel i den sistnämnda. Ser du en svag bild från skärmen kan detta tyda på att växelriktaren är trasig. Att byta en sådan är både svårt och kostsamt. Kontrollera även att kabeln inte glappar.

  • Om kabeln glappar – försök få den på plats.
  • Om växelriktaren är trasig – byt ut den eller köp en ny skärm.

Steg 3: använd en återställningsskiva

På datorer med Windows som operativsystem, kan det ibland hända att man stöter på ett felmeddelande som gör att datorn inte startar. Många gånger är detta enkelt att åtgärda med hjälp av en återställningsskiva. Har du Windows 10 kan du kostnadsfritt ladda ner denna till ett USB-minne som placeras i datorn.

Steg 4: kontrollera ev. trasig hårdvara 

Om du vet med dig att du nyligen har installerat någon form av hårdvara på datorn – exempelvis utökat minnet – kan denna vara trasig eller inkompatibel, vilket gör att datorn inte startar. Testa därför att koppla ur den nyinstallerade hårdvaran och se om problemet löser sig. Det borde det göra!

Steg 5: starta datorn i felsäkert läge

Sist men inte minst kan du testa att starta datorn i felsäkert läge. Har du en PC av modell äldre kan du enkelt göra detta genom att hålla in tangenten F8 vid start. På de nya modellerna kommer det vanligtvis upp en ruta där du har möjlighet att klicka på en knapp som säger ”Starta datorn i felsäkert läge”.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Har du testat ovanstående tips utan att få igång datorn? Eller saknar du den tid och kunskap som krävs för att genomföra dem? I så fall kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, vilket självklart inkluderar problem som detta.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att få tillbaka ljudet. Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg