/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Varför kan inte datorn ansluta till trådlöst nätverk?

Varför kan inte datorn ansluta till trådlöst nätverk?

Teknikens under är på många sätt och vis bra. Åtminstone när de fungerar som sig bör. Ett problem som drabbar relativt många datorägare är att deras dator inte kan ansluta till ett trådlöst nätverk. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av en handfull möjliga lösningar på problemet.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Innehåll 

  • Därför kan datorn inte ansluta till ett nätverk
  • Så gör du för att kunna ansluta din dator igen
  • Ta hjälp av Hemfixarna

 

Därför kan datorn inte ansluta till nätverk

Den trådlösa nätverksanslutningen är enligt många det smidigaste sättet att få åtkomst till internet. Å andra sidan finns det många saker som kan gå fel och medföra att man inte kan ansluta sin dator till ett trådlöst nätverk.

Exakt vad som orsakar detta problem kan variera stort från fall till fall. För en del beror felet på någonting som är utom deras kontroll. Exempelvis att internetleverantören har problem med sitt nät. Det också kan bero på att routern inte är inkopplad på rätt sätt eller också på att drivrutinerna för det trådlösa nätverkskortet inte är korrekt konfigurerad.

Så gör du för att kunna ansluta din dator igen

Som du märker finns det minst sagt många anledningar till varför en dator inte kan anslutas till ett trådlöst nätverk. Med det sagt så tänkte vi nedan dela med oss av en handfull möjliga lösningar på problemet: 

1. Ta bort nätverket från listan

Ibland är lösningen på problemet enklare än vad man tror. Om det trådlösa nätverket är synligt i listan men du inte kan ansluta till det, kan det ibland hjälpa att ta bort det från listan och sedan försöka ansluta igen.

Äger du en PC med Windowsoperativsystem så är det mycket enkelt att ta bort nätverket från listan. Navigera helt enkelt till Kontrollpanelen följt av Nätverk och Internet samt Hantera trådlösa nätverk. Högerklicka sedan på ditt nätverk och välj alternativet Glöm det här nätverket.

På vissa Windows-versioner fungerar däremot inte ovanstående metod. I sådana fall navigerar du istället till Inställningar och trycker sedan på Windowstangenten och bokstaven I samtidigt. Klicka därefter på ikonen för Trådlöst nätverk och högerklicka på ditt nätverksnamn. Välj alternativet Glöm det här nätverket.

3. Använd den inbyggda Felsökaren

Om du använder Windows på din dator så finns det en inbyggd felsökare. Felsökaren kan ibland hjälpa dig att diagnostisera och åtgärda problemen med den trådlösa nätverksanslutningen.

För att använda Felsökaren navigerar du enkelt till Start följt av Inställningar > Nätverk och internet > Status. Väl där klickar du Felsökaren för nätverk och följer sedan de steg som anges. Notera att det inte finns någon garanti på att anslutningsproblemet kommer att lösa sig när du använder Felsökaren.

3. Återställ nätverkskortets drivrutiner

Om du har testat ovanstående metoder utan ett lyckat resultat, kan du prova att återställa nätverkskortets drivrutiner. Även här kommer vi att utgå ifrån en dator som använder Windows som operativsystem.

För att återställa nätverkskortets drivrutiner navigerar du till Start och skriver sedan in Enhetshanteraren i sökfältet. Klicka därefter på Nätverkskort och leta reda på det kort som används på just din enhet. Högerklicka sedan på korrekt nätverkskort följt av Egenskaper. Väl där väljer du Drivrutin > Återställ tidigare drivrutin och följer sedan anvisningarna. Avsluta sedan med att starta om din dator.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Har du testat ovanstående tips men kan fortfarande inte ansluta din dator till ett trådlöst nätverk? Eller saknar du helt enkelt den tid och kunskap som krävs? Tveka då inte på att överlåta arbetet till oss på Hemfixarna.

Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör datorer och programvara, vilket självklart inkluderar anslutningsproblem. De kan dessutom hjälpa dig oavsett om du äger en PC- eller Mac-dator.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker vad problemet kan bero på och tar därefter de åtgärder som krävs för att din dator ska kunna ansluta till det trådlösa nätverket igen!

Albin Sandberg