/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Hårdvaran du inte klarar dig utan

Hårdvaran du inte klarar dig utan

Du har säkert kommit i kontakt med ordet hårdvara sedan tidigare. Men vilken typ av hårdvara behövs för att datorn ska kunna fungera? I den här artikeln reder vi ut begreppet och vilka komponenter du inte klarar dig utan.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll
• Vad är en hårdvara?
• Hårdvaran du inte klarar dig utan
• Ta hjälp av Hemfixarna

Vad är en hårdvara?

När man pratar om hårdvara, eller ibland maskinvara, beskriver man alla fysiska delar i en dator. Ordet ”hårdvara” är alltså ett samlingsnamn för de delar i datorn som man kan röra vid. Yttre hårdvarukomponenter är exempelvis datormus, datorskärm, tangentbord, datorn men också sladdar. De hårdvarukomponenter som sitter inne i datorn kan exempelvis vara hårddisken, moderkortet, cd-läsaren och grafikkortet.

Motsatsen till hårdvara är mjukvara, eller programvara, och beskriver istället alla program som informerar datorn om vad den ska göra. Det kan exempelvis vara operativsystemet eller webbläsaren. För att datorn ska fungera krävs dock både hård- och mjukvara. Eftersom hårdvaran avgör vilken mjukvara du kan använda måste dessa vara kompatibla med varandra.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Hårdvaran du inte klarar dig utan

Beroende på dina önskemål och vad du vill använda din dator till kan du vara i behov av olika hårdvarukomponenter. Det är exempelvis skillnad på vilka komponenter som behövs i en speldator, jämfört med de som är nödvändiga i en dator för slösurf.

Ska du använda din dator till att spela många krävande spel på rekommenderar vi ett kraftfullt grafikkort och effektiva fläktar som minskar risken för överhettning och datakrascher. Om du istället bara vill använda datorn till att surfa är det viktigare med en stor och snabb hårddisk. En stark processor är dessutom fördelaktigt oavsett vad du ska använda datorn till. Den påverkar hur lång tid det tar för datorn att utföra olika kommandon, samt hur många program du kan ha igång samtidigt.

Om du planerar att byta ut någon hårdvara som blivit gammal eller presterar lite dåligt brukar det vanligtvis inte vara några problem. Det är ofta möjligt och väldigt kostnadseffektivt att endast byta ut en del av hårdvaran istället för att köpa en helt ny dator. Datorernas konstruktion kan däremot vara lite komplicerade vilket kan göra det svårt att hitta det exakta felet.

Eftersom varje hårdvarukomponent har en viktig funktion är det väldigt viktigt att du är medveten om vilka delar du avser att byta ut och hur man gör, samt vilka nya delar som är kompatibla med just din dator. Om du är osäker på hur du ska gå till väga rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av våra Hemfixarna. Det är nämligen möjligt att du orsakar ett större problem än det som var anledningen till att du ville byta ut några komponenter från första början.

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp att med din hårdvara? Kanske önskar du någon som hjälper dig att montera, identifiera eller ansluta olika komponenter. Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att frigöra utrymme på din hårddisk. Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg