/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Väggfäste till TV – så monterar du!

Väggfäste till TV – så monterar du!

Om man monterar sitt väggfäste till TV:n på fel sätt riskerar man att förstöra både vägg och TV. För att undvika detta finns det ett par saker man bör förhålla sig till. Läs vidare för att ta reda på vad!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Välj rätt fäste

Se till att du har valt rätt väggfäste till TV:n innan du börjar montera det på väggen. Om fästet är fel riskerar du nämligen att förstöra både vägg och TV.

Till att börja med behöver du därför fundera över hur du vill använda din TV och om fästet måste ha några speciella funktioner. Det finns nämligen olika varianter av väggfästen. Kanske vill du exempelvis ha möjlighet att vinkla och vrida din TV så att du kan se den från hela rummet, då är ett väggfäste med en svängarm helt perfekt. Om du istället bara behöver se TV:n rakt framifrån kan det statiska och orörliga väggfästet vara bättre. Det sitter dessutom närmare intill väggen och tar därför mindre plats.

Därefter måste du välja ett fäste som faktiskt passar din TV. Det finns nämligen inte ett universalfäste som med säkerhet är det bästa alternativet för din TV. Du måste därför ta extra hänsyn till framförallt tre områden:

  • Vikt och/eller storlek på din TV – Se till så att ditt väggfäste orkar hålla uppe din TV, både vad gäller vikt och storlek.
  • VESA-mått – Din TV har ett VESA-mått som talar om avståndet mellan skruvhålen. Väggfästet måste överensstämma med det avståndet för att du ska lyckas skruva ihop fästet med TV:n.
  • Var sitter kablarna – De flesta nya TV-modeller har kabelingångarna på sidan av TV:n. Om de sitter på baksidan måste du tänka på att de ska rymmas mellan TV och vägg när du köper ditt väggfäste.
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så monterar du ditt väggfäste

På vilken höjd TV:n ska sitta bestämmer du själv. Men sitter den för högt riskerar du att få ont i nacken. En bra fingervisning kan därför vara att utgå från var du vill lägga blicken när du sitter i soffan eller fåtöljen. Därefter är det bara att sätt igång och skruva upp fästet på väggen!

Det enda du behöver förhålla dig till är dessa två steg:

  1. Vad är det för typ av vägg?

När du ska montera ett väggfäste till TV är det viktigt att du vet vilken typ av material du monterar i. Har du en gipsvägg behöver du antingen hitta en träregel och montera fästet i den. Normalt kan du använda träskruvar för att skruva i en träregel.

Är det en gipsvägg rekommenderar vi att du använder dig av en så kallad mollyplugg som expanderar på insidan av väggen. Kontrollera om det är en eller två lager med gips för att få rätt dimension på pluggen.

Om du istället ska montera i en betongvägg måste du först börja med att borra hål i väggen. Därefter använder du en plugg med tillhörande skruv.

  1. Se upp för vatten och ström

Du måste självklart vara säker på att det inte går några vattenledningar eller ström precis där du ska borra eller skruva. Om du skulle råka finna av någon ledning kan monteringen bli en väldigt kostsam affär.

Är du det minsta osäker på hur du ska gå till väga för att montera väggfäste till TV:n kan du alltid höra av dig till någon av våra fixare. De ser till så att din TV monteras både korrekt och säkert på din vägg så att du kan luta dig tillbaka och njuta av en TV som sitter fast ordentligt och i en behaglig höjd.

Ta hjälp av Hemfixarna

Är du i behov av komplett monteringsservice? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften.

Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp. Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg