/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Montera rullgardiner – vår heltäckande guide

Montera rullgardiner – vår heltäckande guide

Ska du köpa nya rullgardiner, eller behöver du hjälp att montera de som du just inhandlat? I den här heltäckande artikeln guidar vi dig från vad du bör tänka på inför inköp, hur du ska mäta ditt fönster och självklart även hur du monterar din rullgardin. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innan du införskaffar en rullgardin

Innan du springer till butiken för att införskaffa en rullgardin rekommenderar vi att du tänker till en extra gång. Allt för många har nämligen stått framför fönstret med rullgardinen i handen, redo att montera den, men tvingats inse att den inte passar fönstret.

Kanske låter det helt okomplicerat att införskaffa och sätta upp en rullgardin. Faktum är dock att om du åker till butiken utan att veta vilken specifik rullgardin du behöver så är risken stor att du åker därifrån med fel produkt. Därför tipsar vi nedan om vad du behöver tänka på innan du införskaffar en rullgardin:

 • Mörkläggande eller semitransperent? – Bestäm dig i förväg för om du vill stänga ute allt ljus helt, eller om du önskar ett visst ljusinsläpp.
 • Hur ska den hänga? – Beroende på vilken stil du är ute efter, och hur ditt fönster ser ut så finns det mängder av olika modeller på rullgardiner. Allt från frihängande och uppspända till kassettgardiner och även rullgardiner för takfönster.
 • Välj rätt plats – Hur rullgardinen ska sitta är helt avgörande för vilken storlek du behöver. Du kan antingen välja att hänga rullgardinen i taket, på väggen, i fönsternischen eller på fönsterkarmen.
 • Mät rätt storlek – När du har bestämt dig för hur ovanstående är det slutligen dags att mäta rätt storlek. Vilken storlek du behöver beror helt på hur rullgardinen ska sitta. Hur du mäter berättar vi längre ner.

Så mäter du

 • Totalbredd – Med totalbredd menas rullgardinens gardinbredd inklusive dess fästen. Totalbredden avser alltså måttet från fäste till fäste, och själva gardinbredden är alltså någon cm mindre en det totala måttet.
 • Utdragshöjd – Med utdragshöjd menas hur lång rullgardin du behöver. Du mäter detta från den högsta monteringspunkten och nedåt för att täcka fönstret. Tänk på att en rullgardin aldrig ska dras ut helt och det kan därför vara bra att ta till lite extra i utdragshöjd.
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så ska rullgardinen monteras

När du har inhandlat rätt rullgardin är det till slut dags att montera den. Vanligtvis följer beslag och skruvar med vid inköp, men det kan vara bra att kontrollera en extra gång så du inte måste inhandla det också. Se även till så att du har en skruvdragare, vattenpass och eventuellt en borr om du behöver förborra hålen.

Nedan beskriver vi hur du monterar en rullgardin:

 1. Mät upp och märk ut hålen för rullgardinens fästen. Ta hjälp av ett vattenpass så att rullgardinen hamnar i våg.
 2. Förborra eventuellt hålen
 3. Bestäm vilken sida av rullgardinen som kulkedjan ska sitta på, det avgör om rullgardinen ska rullas utåt eller inåt.
 4. Skruva fast fästena.
 5. Häng upp rullgardinen
 6. Klart!

Sammanfattningsvis

Där har du det! En heltäckande guide om allt som rör rullgardiner. Om det är så att du inte har möjlighet att själv mäta eller montera dina rullgardiner på rätt sätt kan du alltid ta hjälp av oss på Hemfixarna.

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften.

Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp. Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg