/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så byter du belysning i badrum

Så byter du belysning i badrum

Har belysningen i badrummet slocknat? Eller står den och blinkar som om det vore ett disco? Då är det på tiden att det blir åtgärdat. I den här artikeln delar vi därför med oss av våra mest hjälpsamma tips när det kommer till just belysning i badrum!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Att tänka på vid byte av belysning i badrum

Om vi bara får välja ett rum i hela hemmet där belysningen är lite extra viktig så skulle vi faktiskt säga badrummet. Genom att belysa badrummet på rätt sätt kan du skapa både en praktisk och samtidigt mysig känsla.

För att lyckas med det behöver du tänka på ett par områden lite extra. Nedan hjälper vi dig på traven: 

 • Är lampan godkänd för våtrum? – När det gäller belysning i badrum måste du kontrollera så att lampan har rätt IP-klass och därmed är godkänd för att sitta i våtrum.
 • Belysning runt spegeln – Extra viktigt är det att spegeln är belyst på ett praktiskt sätt. Du ska kunna sminka eller raka dig i ett ljus som tydligt lyser upp ansiktet, utan att du blir bländad eller att det bildas skuggor. Tänk därför lite extra på lampans placering i förhållande till ditt ansikte.
 • Välj ljuskällor i LED – För det allmänna ljuset, exempelvis i taket, rekommenderar vi att du använder LED lampor. Det är det bästa alternativet ur miljö-, plånbok- och energisnålhetsynpunkt.
 • Använd dimmer! – För att kunna skapa den där mysiga känslan som många av oss vill ha när vi ska krypa ner i ett varmt bad rekommenderar vi verkligen att du använder dig av dimmers. Det är något som även kommer uppskattas på morgonen när ögonen ännu inte blivit redo för arbetsbelysning.

Så byter du ut en trasig lampa i badrummet

Idag finns det mängder av olika lamptyper, socklar och tekniska utföranden. Det kan därför vara en hel vetenskap att byta en lampa som slocknat eller som står och blinkar.

För att hjälpa dig att byta belysning i badrummet går vi nedan igenom hur du byter de två vanligaste badrumslamptyperna – lysrör och spotlights:

Lysrör

 1. Stäng av strömmen till lampan. Eventuellt skruva ur säkringen till badrummet.
 2. Skruva eller haka lös lampans skyddsglas för att komma åt lysröret.
 3. Vrid lysröret ett kvarts varv så att kan dra ut röret utan att behöva använda kraft. Ett lysrör är ganska skört så tänk på att vara försiktig.
 4. Sätt in det nya lysröret genom att vrida tillbaka ett kvarts varv. Du känner när det tar stopp.
 5. Tvätta skyddsglaset och sätt tillbaka det. Klart!

Spotlights

 1. Stäng av strömmen till lampan. Eventuellt skruva ur säkringen till badrummet.
 2. Använd en liten kniv eller skruvmejsel för att öppna upp skyddsglaset så du kommer åt lampan.
 3. Ta försiktigt ut lampan ur din spotlight.
 4. Sätt in den nya lampan och känn efter så att den verkligen sitter ordentligen, annars kan det bli glapp.
 5. Tvätta skyddsglaset och sätt tillbaka det. Klart!
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Avslutningsvis

Tänk på att ett lampbyte eller en trasig stickkontakt i ett våtrum ska hanteras med största försiktighet. När det kommer till just belysning i badrum kan det alltid vara klokt att ta hjälp.

Våra certifierade Fixare har gedigen kunskap kring lampbyten och kan därför säkerställa så att du får rätt lösning för ditt badrum, oavsett lamptyp, spänning eller tekniskt utförande. Vi hjälper dig att se till så att du får rätt lampa direkt, och tar sedan med den gamla till återvinningen.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig att byta lampor i hemmet! 

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var i landet du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp. Vi tar självklart med oss de verktyg som krävs för att kunna utföra arbetet på bästa möjliga sätt.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg