/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så gör du för att installera en parabol

Så gör du för att installera en parabol

Att installera en parabol kan vara knepigt – även om det verkar så otroligt enkelt när parabolfirman gör det. Vi vill därför ge dig de verktyg som behövs för att på egen hand lyckas installera en parabol.

Hur fungerar en parabol?

Hur kommer det sig att vi kan ha ett så stort utbud av kanaler i vår TV? Om du använder en parabol och tittar på satellit-TV går det till såhär:

Långt borta i rymden, cirka 36 000 km ut, cirkulerar det en mängd olika satelliter runt jorden. Dessa skickar ut radiovågor som fångas upp av våra paraboler. Parabolen omvandlar sedan dessa till ett utbud av kanaler som du sedan kan zappa mellan från soffan.

Det finns mängder av olika paraboler, i Sverige är dock den så kallade offsetparabolen vanligast. Det beror helt enkelt på att den är mindre känslig för snö- och regnoväder.

Fördelen med att välja en parabol istället för att ta emot TV-sändningarna via exempelvis marknätet är att du får ett större utbud samt att bildkvaliteten blir betydligt bättre.

Läs mer om vår antenn och parabolservice.

Så installerar du parabolen

Nu när du vet hur en parabol fungerar och hur det går till när du får kanaler till TVn är det hög tid att installera den. Nedan går vi igenom hur du går till väga:

Vad behövs:

  • Parabol och parabolfäste
  • Antennkabel
  • Digitalbox kopplat till abonnemang
  • Eventuellt en stege

1. Jämför abonnemang – Olika TV-abonnemang erbjuder olika kanalutbud. Därför bör du bestämma vilka kanaler du är intresserad av innan du investerar i en parabol. Olika abonnemang kopplar upp sig mot olika satelliter, vilket kan avgöra hur stor parabol du behöver för att ta emot satellitens signaler.

2. Montera i fritt söderläge – Parabolen ska monteras i fritt söderläge, alltså utan träd eller byggnader som stör mottagningen av rymdsatelliternas radiovågor. När du hittat en lämplig plats fäster du parabolens fäste lodrätt och monterar därefter fast parabolen i fästet.

3. Rikta parabolen – Hur just din parabol ska riktas beror på var du bor och vilken satellit du kommer hämta dina signaler från. För att ta reda på den optimala parabolriktningen kan du använda dig av speciella mätverktyg. Om du däremot inte har tillgång till en sådan kan du använda de som finns på nätet, exempelvis denna. 

4. Koppla kablar och kontakter – Se till att koppla alla kablar och kontakter korrekt. Vi rekommenderar att du använder en så kort kabel som möjligt för bästa bildkvalitet.

5. Sök kanalerna på TVn – Slutligen är det dags att installera parabolens mottagna signaler och få bild på TVn. Detta gör du genom att trycka på fjärrkontrollens knapp för inställningar, hitta åt ”Kanalsökning” och starta sökningen.

6. Slutfinish – När du är nöjd med kanalernas bildkvalitet ser du till så att parabolen ör fastskruvad ordentligt i fästet. Sen är det bara att njuta framför TVn!

Läs mer om hur du går till väga för att ställa in dina TV-kanaler.

Sammanfattningsvis

Som du märker är det en hel del steg för att installera parabolen korrekt. Om du inte har möjlighet att göra detta på egen hand kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna.

När du anlitar någon av våra CANT-certificerade antenn- och parabolfixare kommer de hem till dig med de viktigaste verktygen, mätinstrumenten och vanligaste reservdelarna. På så sätt kan vi garantera att du får de mest optimala parabol- och kanallösningarna på ett säkert och riskfritt sätt.

Intresserad av att veta mer? Läs om vår antenn- och parabolservice här.

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp.

Hos oss är du i trygga händer!