/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Montera krokar i badrum – så gör du

Montera krokar i badrum – så gör du

Ska du montera upp krokar i badrummet? Då har du två varianter att välja bland: borrfria krokar eller sorten som måste borras upp. I den här artikeln kan du läsa mer om de två alternativen, och så berättar vi hur du på bästa sätt monterar krokar i badrummet!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Upptäck fördelen med borrfria krokar

Under de senaste åren har marknaden för borrfria krokar till badrum närmast exploderat! Det har aldrig varit så stabilt och pålitligt att använda sig av borrfria krokar till badrummet som nu.

Branschen rekommenderar dessutom att du använder dig av just borrfria krokar. Dels för att du inte förstör något ytskikt, men även för att de idag är minst lika säkra som varianterna som borras fast. Dessutom kan vem som helst montera borrfriakrokar i sitt badrum!

Det finns några olika typer av borrfria krokar, exempelvis:

1. Tejp – Idag finns det flera varianter av krokar med självhäftande tejp som håller riktigt, riktigt bra! Den absolut enklaste varianten av borrfri krok.

2. Häftmassa – På senare tid har det kommit fler olika typer av stabila och pålitliga häftmassor som klarar av de fuktiga miljöerna i våtrum.

3. Lim – Det bästa och säkraste alternativet är att limma upp krokarna. Det finns flera olika varianter som håller för i princip vad som helst, även blöta och tunga handdukar! 

Om du är osäker på vilken typ av borrfri krok du bör välja kan du alltid vända dig till din byggvaruhandel.

Så borrar du i kakel och klinker

Att borra i kakel eller klinker är inte speciellt svårt, och det är något som man har behövt göra i alla tider för att montera krokar i badrum. Däremot är det väldigt viktigt att du använder dig av rätt verktyg och att du gör rätt från början, annars är risken stor för framtida vattenskador.

Nedan listar vi hur du går tillväga när du vill montera krokar i badrum som behöver borras fast:

  1. Markera på väggen var du ska borra
  2. Tejpa ett X med maskeringstejp över markeringen, då glider inte borren runt.
  3. Använd en keramikborr och borra försiktigt tills du kommer igenom kakel/klinkerytan
  4. Dammsuga i hålet för att få ut alla borrester
  5. Fyll hålet med tätande silikon, det fungerar som en fuktspärr och hindrar vatten från att tränga in bakom kaklet.
  6. Tryck direkt in en skruvplugg i hålet
  7. Montera kroken

Tänk på! Innan du borrar ett hål i ditt kakel eller klinker rekommenderar vi att du kontrollerar vilka garantier som gäller. Det är nämligen inte säkert att din hantverkare står för någon garanti om du har borrat hål i tätskiktet.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg