/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Windows startar inte, hur går jag tillväga?

Windows startar inte, hur går jag tillväga?

Vägrar din PC att starta? Då är du inte ensam. Tursamt nog så är det många gånger inget allvarligt som hänt, utan ett problem som du kan åtgärda själv. Vi tänkte därför berätta mer om hur du kan felsöka och åtgärda problemet när Windows inte startar.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Så gör du för att felsöka och åtgärda problemet
  • Ta hjälp av Hemfixarna

Så gör du för att felsöka och åtgärda problemet

Det finns en rad möjliga orsaker till varför din dator vägrar att starta. Nedan har vi listat några av de åtgärder som du kan ta för att felsöka och åtgärda problemet:

Kontrollera att samtliga sladdar är korrekt anslutna

Vare sig du använder dig utav en stationär eller bärbar dator, så är det viktigt att alla sladdar är korrekt ansluta. Kontrollera det först! Det är ganska enkelt att växla fel sladdar och då åtgärdar du smidigt problemet genom att koppla i rätt sladd/adapter till din dator.

Kanske kan det vara så att datorns batteri är helt urladdat? Då är det ett måste att koppla i korrekt sladd så att den kan ladda ordentligt. Men kom sedan ihåg att inte ha i adaptern när datorn väl är laddad, det kan försämra batteriets livslängd samt prestanda.

Se över din bildskärm

Kanske kan det vara som så att själva datorn startar men att det är skärmen det är fel på? Testa att rikta skärmen i olika ljus, för att se ifall lysdioden sätter igång. Att reparera en trasig skärm är tyvärr något som kan vara kostsamt. Men om det går att starta datorn med hjälp utav en annan skärm så kan du testa det.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Testa att starta Windows i felsäkert läge

Du kan alltid testa att starta om Windows i felsäkert läge. Har du ett operativsystem installerat på datorn så gör du det enklast genom att trycka F8.

Om det är så att datorn har mer än ett operativsystem så kan du använda dig utav piltangenterna och markera det operativsystem som du vill starta i felsäkert läge för att sedan trycka på F8.

Försök med en återställningsskiva

Om inget utav de ovanstående knepen fungerar, så kan du alltid se till att ha en backup-plan med en återställningsskiva/återställningsenhet. Windows själva tipsar om att du kan skapa en återställningsenhet en gång varje år och spara den på ett USB-minne.

Ta hjälp av Hemfixarna

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för hur du kan felsöka och åtgärda problemet när Windows inte startar. Förhoppningsvis har du nu fått bukt med problemet och kan fortsätta använda din dator som vanligt!

Om problemet däremot kvarstår, alternativt om du saknar den tid eller kunskap som krävs för att genomföra ovanstående åtgärder på egen hand, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande datorkunskaper samt många lyckade uppdrag i ryggen.

Hos oss är du i trygga händer!