/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Sätta upp tavla – så gör du

Sätta upp tavla – så gör du

Att sätta upp en tavla kan många gånger vara lättare sagt än gjort. Beroende på vilket material som väggen är tillverkad av, kan nämligen tillvägagångssättet skilja sig åt. Vi tänkte därför berätta mer om hur du lyckas sätta upp en tavla, samt hur vi på Hemfixarna kan bidra med hjälp!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Så gör du för att sätta upp en tavla på betongvägg
  • Så gör du för att sätta upp en tavla på gipsvägg
  • Ta hjälp av Hemfixarna

Så gör du för att sätta upp en tavla på betongvägg 

Betong är det allra tuffaste materialet att montera en tavla på. Som du säkerligen är medveten om är det ett väldigt hårt material, vilket gör att uppdraget kräver rejäla verktyg. Följer du nedanstående steg så lyckas du däremot med uppgiften att sätta upp en tavla på betongvägg:

1. Börja med att mäta vart tavlan ska sitta

Först och främst gäller det att mäta vart din tavla ska hänga. När du gör detta rekommenderar vi dig att använda en tumstock. Gör därefter en markering med en blyertspenna.

2. Förborra ett hål i väggen

Eftersom betong är ett så pass hårt material är du tvungen att förborra ett hål. Här krävs det däremot lite tyngre verktyg. Det räcker inte med en vanlig borrmaskin, utan du måste använda en så kallad slagborr.

När du väl ska sätta igång och borra är det viktigt att hålet passar pluggens bredd och längd – hela pluggen ska kunna föras in i väggen.

3. Fäst pluggen och skruven

Efter att du har ett hål i vägen, är det bara att trycka in pluggen i hålet. Om det är trångt kan du använda en hammare för att underlätta processen.

När pluggen väl är på plats ska skruven fästas inuti den. Något som kan göras med en vanlig borrmaskin eller också en skruvmejsel. Tänk på att inte skruva in skruven ända in – det ska finnas plats för tavlan.

4. Häng upp tavlan på skruven 

Voilá – nu är det bara att hänga upp tavlan på skruven!

Sätta upp en tavla på betongvägg – utan att borra

Att använda skruv är däremot inte nödvändigt. Det går att sätta upp en tavla på betongvägg, utan att borra. Nedan berättar vi mer om hur du gör just detta:

Metod #1 – använd en tavelkrok med stift

Tavelkrokar med stift är en av metoderna som du kan använda för att lyckas med uppgiften. I korta drag är dessa krokar tillverkade av plats och försedda med små stift på baksidan.

För att fästa kroken på väggen placerar du den helt enkelt på önskad plats och spikar därefter fast den. Var däremot försiktig när du gör detta. Träffar du själva kroken kan den gå sönder.

Metod #2 – använd en självhäftande tavelkrok

Numera finns det också självhäftande tavelkrokar, vilka är försedda med en baksida prydd av dubbelhäftande tejp. Tryck helt enkelt fast dem på önskad plats och häng därefter upp din tavla!

Det bör dock tilläggas att de två ovanstående metoderna endast bör användas för mindre och lättare tavlor. Ska du montera en stor tavla på din betongvägg, rekommenderar vi dig att använda den förstnämnda metoden, d.v.s. plugg och skruv.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så gör du för att sätta upp en tavla på gipsvägg 

Gipsväggar är lite mer tacksamma att arbeta med, i jämförelse med betongväggar. Eftersom det är ett poröst material, kan det däremot ställa till en del problem. Följer du däremot nedanstående steg så lyckas du garanterat sätta upp en tavla på gipsvägg:

1. Börja med att mäta ut vart tavlan ska sitta

Även här gäller det att först mäta ut vart din tavla ska sitta. Något som bäst görs med en tumstock. Glöm inte att göra en markering med en blyertspenna.

2. Förborra ett hål (om du använder plugg och skruv) 

Om du planerar att använda en plugg och skruv som är avsedd för gipsväggar, är du tvungen att förborra ett hål. Som tur är kan du använda en vanlig borrmaskin för detta. Tänk däremot på hålet måste passa pluggens bredd och längd.

Använder du däremot en självborrande skruv med plugg, är du inte tvungen att förborra något hål. Du kan då gå direkt till det tredje steget – att fästa pluggen och skruven i väggen.

3. Fäst pluggen och skruven

Nästa steg är att fästa pluggen och skruven i hålet. Börja med att föra in pluggen. Använd en hammare om nödvändigt. Fäst därefter skruven med hjälp av en borrmaskin eller skruvmejsel.

4. Häng upp tavlan på skruven

Voilá – nu är det bara att hänga upp tavlan på skruven!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du gör för att hänga upp en tavla på såväl betong- som gipsväggar. Saknar du däremot den tid eller kunskap som krävs för detta, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig och sätter upp tavlan på din vägg. Våra fixare har omfattande kunskaper och otaliga uppdrag bakom sig. Gör som tusentals andra – låt Hemfixarnahjälpa dig med hemmets alla hantverksproblem.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg