/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Montera taklampa – så gör du

Montera taklampa – så gör du

Att montera en taklampa kan många gånger vara lättare sagt än gjort. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer hur du gör för att montera en lampa i taket, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Montera taklampa – steg-för-steg

Som tidigare nämnts kan det vara utmanande att montera en taklampa. Inte minst om man aldrig har gjort det tidigare. Följer du däremot nedanstående steg blir uppgiften betydligt enklare:

1. Stäng av strömmen

Innan du kan påbörja installationen är det viktigt att du stänger av strömmen, annars är det lätt hänt att en olycka uppstår!

Tänk på att det inte räcker med att slå av lampan via strömbrytaren, utan du måste slå av strömmen helt och hållet. Någonting som du enklast gör genom att dra ut säkringen ur proppskåpet. Om du känner dig osäker kan du använda en multimeter för att säkerställa att du kopplat ur rätt säkring, och att det inte finns någon aktiv strömförsörjning i kablarna.

2. Fäst monteringsbeslaget

När det inte finns någon aktiv strömförsörjning i närliggande kablar, är det dags att påbörja installationen!

Det första steget är att fästa monteringsbeslaget i taket. Beroende på vilken typ av lampa du inhandlat, kan beslaget se ut på olika sätt. Någonting som innebär att det också kan behöva monteras på olika sätt.

Antingen ska monteringsbeslaget fästas direkt i kopplingsdosan eller också i taket. Om beslaget ska fästas i taket kan du behöva förborra ett hål. Framförallt om du har ett hårt tak av exempelvis betong.

3. Koppla in sladdarna 

Därefter är det dags att koppla in sladdarna i lampan. Om det inte finns någon synlig kopparbit från elsladdarna, kan du börja med att ta bort en liten bit av plasten med hjälp av tång.

Antingen finns det två eller tre sladdar som ska kopplas in i lampan. En svart, en blå och eventuellt en gulgrön. Den svarta och blåa sladden ansluts på sidorna av inlägget. Kontrollera vilken av dem som ska vara på höger respektive vänster sida.

Finns det en jordad kabel, d.v.s. en som är gulgrön, ska denna fästas i mitten. Väl på plats kan du fästa kablarna med en skruvmejsel (skruva åt skruvarna som finns på inläggets ovansida).

4. Fäst lampan i beslaget

När såväl beslaget som kablarna är på plats, är det dags att fästa lampan i beslaget. Häng upp lampan och fäst den sedan med hjälp av de medföljande skruvarna, vilka fästes på båda sidor av beslaget.

5. Sätt i glödlampan och slå på strömmen

Sist men inte minst är det dags att skruva fast glödlampan och slå på strömmen igen. Voilá – svårare än så behöver det inte vara att montera en taklampa!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du monterar en lampa i taket. Om någonting strular, alternativt om du saknar den tid eller energi som krävs för uppdraget, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig och sätter upp taklampan åt dig. Våra fixare har omfattande kunskaper och otaliga uppdrag bakom sig. Gör som tusentals andra – låt Hemfixarna hjälpa dig med hemmets alla hantverksproblem.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg