/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Hänga upp spegel – så gör du

Hänga upp spegel – så gör du

De flesta hem innehåller minst en spegel. Många upplever däremot svårigheter med att montera sina speglar på väggen. Vi tänkte därför redogöra för hur du hänger upp en spegel, samt berätta om hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll 

  • Så gör du för att hänga upp en spegel
  • Ta hjälp av Hemfixarna

Så gör du för att hänga upp en spegel 

Att hänga upp en spegel kan, som tidigare nämnts, vara lättare sagt än gjort. Inte minst om man aldrig har gjort det tidigare. Följer du däremot nedanstående steg blir arbetet garanterat lite enklare:

1. Börja med att mäta vart spegeln ska sitta

Först och främst gäller det att veta vart din spegel ska hänga. Börja därför med att mäta ut detta med hjälp av en tumstock eller ett måttband. Det förstnämnda alternativet brukar oftast funka bäst. Markera därefter med en blyertspenna eller en bit maskeringstejp där hålen ska sitta.

2. Förborra hål i väggen

Nästa steg är att förborra hål i vägen. Något som är extra viktigt om du ska montera en spegel på betongvägg. Ska du göra detta krävs det också att du använder en slagborr, då betong är ett så pass hårt material.

Om du å andra sidan ska fästa spegeln på en gipsvägg, går det alldeles utmärkt att använda dig av en vanlig borrmaskin med passande bits.

Tänk också på att hålen måste passa pluggarnas bredd och längd – hela pluggen ska kunna föras in i väggen. Detta gäller oavsett om spegeln ska hängas upp på en betong- eller gipsvägg.

3. Fäst pluggarna i väggen

När du väl har hål i väggen, är det dags att fästa pluggarna. Om det är trångt och pluggarna inte går ända in, kan du testa att slå på dem lite lätt med en hammare. Då bör de gå in. Om inte så är hålet troligtvis för litet eller så har du inte borrat tillräckligt djupt.

För betongväggar brukar en 6 mm standardplugg vara lagom. Är spegeln tung bör du använda en något större plugg, förslagsvis av storleken 8 mm. Överstiger vikten 20 kg bör du istället använda ankarskruv av metall.

Samma storlekar och råd gäller för montering på gipsväggar. Tänk dock på att använda plugg som är speciellt avsedd för gips, så kallade gipspluggar.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

4. Sätt fast clipsen/hållarna

Nästa steg är att fästa spegelclipsen eller hållarna i pluggarna. I de allra flesta fall medföljer clips eller hållare till spegeln. Om inte så kan de inhandlas på närmsta byggvaruhus eller butik som säljer hem- och byggprodukter.

5. Häng upp spegeln

Sist men inte minst är det dags att hänga upp/fästa spegeln på clipsen. Beroende på vilken typ av clips eller hållare som använts, kan tillvägagångssättet se lite olika ut. Vanligtvis är det däremot mycket enkelt!

Ta hjälp av Hemfixarna

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du gör för att hänga upp en spegel på såväl betong- som gipsväggar. Saknar du däremot den tid eller kunskap som krävs för detta, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna!

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig och sätter upp spegeln på din vägg. Våra fixare har omfattande kunskaper och otaliga uppdrag bakom sig. Gör som tusentals andra – låt Hemfixarna hjälpa dig med hemmets alla hantverksproblem.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg