/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Skruva upp stringhylla – så gör du

Skruva upp stringhylla – så gör du

Det var under 40-talet som Nisse och Kajsa Strinning tog fram den välkända stringhyllan, vilken numera är en av svenskarnas mest älskade designklassiker. Många som har införskaffat sig hyllan funderar däremot på hur man monterar den på väggen. Vi tänkte därför redogöra för hur du skruvar upp en stringhylla, samt hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så sätter du upp en stringhylla

Som tidigare nämnts funderar många på hur man får upp denna snygga hylla på väggen. Vilket inte är särskilt konstigt om man inte har gjort tidigare hantverksarbeten tidigare. Följer du bara nedanstående steg så bör dock monteringen gå galant:

1. Mät ut och markera  

Först och främst gäller det att bestämma var hyllan ska sitta. Fundera, mät och markera därefter var hålen ska sitta med en blyertspenna. När det kommer till stringhyllor så är det extra viktigt att vara noga med måtten, då hyllan annars riskerar att bli sned.

2. Förborra hålen

När du väl vet var hålen ska sitta, är det bara slå slag i saken och ta fram borrmaskinen. Om du ska borra i en gipsvägg räcker det med en vanlig borrmaskin. Ska du däremot borra i betong krävs oftast en slagborr.

Tänk också på att använda en bits som är i samma storlek som pluggarna.

3. Fäst pluggarna i väggen

Därefter är det dags att fästa pluggarna i de förborrade hålen. Ska dem fästas i en gipsvägg gäller det att du använder en expanderplugg, även kallad gipsplugg eller Mollyplugg. I betongväggar går det utmärkt att använda traditionella pluggar.

Som tidigare nämnts bör hålet vara lika stora som pluggarna. Går det trögt att få in dem kan du använda dig av en hammare för att slå lite försiktigt på dem. Till gipspluggarna bör du istället använda en expandertång.

4. Skruva upp stringhyllan

Sist men inte minst är det äntligen dags att skruva upp stringhyllan. Svårare än så är det faktiskt inte!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du monterar en stringhylla på väggen. Saknar du däremot den tid, energi eller kunskap som krävs för att utföra arbetet på egen hand, kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig och sätter upp hyllan åt dig. Våra fixare har omfattande kunskaper och otaliga uppdrag bakom sig. Gör som tusentals andra – låt Hemfixarna hjälpa dig med hemmets alla hantverksproblem.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg