/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Byta lysrör – så gör du

Byta lysrör – så gör du

Har du ett lysrör hemma som har slocknat eller som glappar? Låt oss redogöra för hur du gör för att byta ut ditt lysrör, samt berätta mer om hur vi på Hemfixarna kan bistå med hjälp.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll 

  • Så byter du lysrör
  • Ta hjälp av oss på Hemfixarna

 

Så byter du lysrör 

Det kan vara komplicerat att byta en lampa och det kan även vara något som många gärna väljer att skjuta upp. Genom att följa nedanstående steg blir det förhoppningsvis lite enklare:

1. Stäng av strömmen 

Innan du börjar skruva i din lampa, bör du stänga av strömmen. Och då räcker det inte med att enbart stänga av strömmen via strömbrytaren. Du måste koppla ur säkringen för rummet och lampan i fråga.

2. Ta reda på vilken typ av lysrör du har

Idag finns det en djungel av olika typer av lampor. Det allra första du bör göra är därför att ta reda på vilken typ av lysrör som du har. Så att du sedan kan inhandla rätt typ av lysrör.

Vilken typ av lysrör det gäller framgår oftast på själva röret. Börja därför med att ta bort eventuella skärmar eller plexiglas för att komma åt lampan. Inspektera det sedan och leta efter beteckningar såsom:

  • T2
  • T4
  • T5
  • T8

Detta är vanliga namn på olika typer av lysrör.

3. Inhandla röret 

Nästa steg är såklart att inhandla lysröret i fråga. Något som bl.a. kan göras på de flesta byggvaruhus.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

4. Lossa på det gamla röret

Om du inte redan har demonterat det gamla lysröret, är det nu hög tid att göra detta. Greppa enkelt röret och vrid det försiktigt ett kvarts varv. Du bör nu enkelt kunna dra ut det.

5. Montera det nya röret 

Nästa steg är att montera det nya röret på samma enkla sätt som det gamla demonterades. För in piggarna i hållaren och vrid sedan en kvarts varv i motsatt riktning. Montera sedan tillbaka eventuella skärmar eller plexiglas, slå på strömmen och voilá – du har nu bytt lysrör.

Ta hjälp av oss på Hemfixarna

Som tidigare nämnts finns det idag en djungel av olika typer av lampor och därför kan det också vara svårt att lösa problemet på egen hand. Inte minst om man aldrig har gjort det tidigare. Även om ett lysrör kan bytas på egen hand kan det leda till olika onödiga problem.

Risken med att byta ett lysrör på egen hand kan vara att man använder sig av fel typ av lysrör vid bytet. Detta kan resultera i att lysrörets livslängd kortas ner och att slitningar sker. Från ett miljöperspektiv kan fel lysrör dra onödigt mycket energi och elkostnaderna kan öka och bli onödigt höga i slutändan.

Istället för att riskera att något av det som nämnts ovan händer kan du vända dig till oss för att garantera ett resultat i toppskick. Vi har många års erfarenhet och har duktiga hantverkare som använder sig av rätt utrustning och verktyg. Vi har ett brett utbud av olika lampor och lysrör och kommer ta fram det som passar dig bäst.

Vi tänker på miljön i första hand  

Något som vi alltid har i åtanke är att lampor generellt är en oerhörd stor miljöbov. Därför är vi noga med att alltid återanvända gamla lampor och se till att de hamnar rätt och återvinns. När arbetet är klart åker vi till den närmsta återvinningsplatsen och återvinner de gamla lamporna.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, byter ditt lysrör och tar sedan med sig det gamla.

Albin Sandberg