/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Anslut en extern skärm

Anslut en extern skärm

Den bärbara datorn är ju onekligen ovärderlig i dessa tider av social distansering och hemmakontor. Den har dock sina begränsningar. Lika härligt som det är med en liten dator när du ska stoppa ner den i väskan, lika begränsande kan den lilla skärmen vara när du ska utföra dina uppgifter på ett effektivt sätt. Nedan beskriver vi hur du ansluter en extern bildskärm till din bärbara dator, så du kan få det bästa av två världar.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Anslut skärmen till datorn

Anslut strömsladden till bildskärmen och ett eluttag.

För att kunna använda den extra skärmen måste den anslutas till datorn med rätt sladd. De vanligaste sätten att koppla ihop dator och skärm är med hjälp av vga eller hdmi.

VGA – Chansen är stor att det finns vga anslutning både på skärmen och datorn och då kan du använda en vanlig vga-kabel för att koppla ihop enheterna.

 

HDMI – Alla moderna datorer har en hdmi-port. Om samma ingång återfinns på skärmen kan du använda en hdmi-kabel för att koppla samman dator och skärm.

Det är inte omöjligt att du har flera portar och kan ansluta bildskärmen med både vga och hdmi. Använd i så fall hdmi eftersom du då får bättre bildkvalitet. Använd aldrig mer än en sladd då det kan skapa problem.

Ställ in din bildskärm

Troligtvis behöver du inte göra något mer och bildskärmen speglar nu din bärbara dator. Om det inte ser rätt ut kan du behöva justera upplösningen på din skärm. Hur du gör detta beror på vilken dator och vilket operativsystem du använder.

Om du använder PC är det troligt att du hittar dessa inställningar under Inställningar > System >Bildskärm. Du kan också högerklicka på en tom yta på skrivbordet och välja Bildskärmsinställningar. Du bör använda den rekommenderade upplösningen.

Du kan också välja att använda dig av två skärmar. Alltså både skärmen på din bärbara dator och skärmen du just anslutit. Då kan du t.ex. ha ett dokument öppet på ena skärmen och arbeta i ett program på den andra.

Högerklicka någonstans på skrivbordet och välj Bildskärmsinställningar för att öppna sidan Visningsalternativ. Datorn ska identifiera dina bildskärmar automatiskt och visa ditt skrivbord. Om bildskärmarna inte visas väljer du Identifiera.

Du bör nu se dina två skärmar i mitten av inställningsfönstret.

Klicka i Utöka skrivbordet till denna bildskärm och klicka på Verkställ för att se resultatet. Svara Ja på frågan om du vill behålla inställningarna.

Nu ska du ha bild på båda dina skärmar. Prova att flytta muspekaren mellan skärmarna för att kolla att det fungerar.

Ta hjälp av oss på Hemfixarna

Skulle du behöva hjälp står vår Fixare förstås redo.

Hembesök i hela Sverige från 499 kr!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »