/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Eliminera morgonljuset med rätt rullgardin

Eliminera morgonljuset med rätt rullgardin

Börjar försommarljuset smyga sig in i sovrummet med tidigare morgnar än önskat till följd? Det finns en del att tänka på både när du väljer mått på din rullgardin och när du monterar den. Nedan följer några tips för god nattsömn utan irriterande ljusstrimmor.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

1. Välj rätt mått på din gardin

Det första du ska ta ställning till är om du ska montera gardinen i fönsterkarmen, på väggen över fönsterkarmen eller i taket. Monterar du gardinen i fönsterkarmen blockeras ljus från sidorna på ett effektivt sätt. Om karmen inte är tillräckligt djup behöver du istället montera gardinen utanpå fönsteröppningen, på väggen eller i taket. Du behöver då rejält med tyg på sidorna för att slippa ljusinsläpp. Tänk på att totalbredden som anges är inklusive fästen, dvs. själva gardinens bredd är något mindre än den totala bredd som anges. Glöm inte heller att mäta vilken höjd du behöver på din gardin.

2. Bestäm var fästet ska sitta

Bestäm var det första fästet ska sitta, märk ut borrhålen och förborra hålen. Tänk på att använda rätt borr och skruv beroende på var du ska fästa gardinen. Träborr fungerar till fönsterkarmen. Ska du fästa gardinen i vägg eller tak behöver du anpassa borr, plugg och skruv till materialet.

3. Bestäm på vilken sida kedjan ska sitta

4. Skruva fast fästet

5. Häng upp gardinen

Det här låter ju superenkelt men vår erfarenhet är att så kanske inte riktigt är fallet. Ta hjälp av en av våra erfarna fixare så kan vi oftast se till att ljusläckaget minskar eller rent av försvinner helt. Då slipper du dessutom bekymra dig om huruvida du har rätt borr eller om du valt rätt färg på pluggen.

Ta hjälp av oss på Hemfixarna

Skulle du behöva hjälp står vår Fixare förstås redo.

Ordinarie pris för en timme hantverkshjälp är 699 kr. Vid längre uppdrag debiteras 349 kr per tillkommande halvtimme. Inga kostnader för resor tillkommer. Inga faktureringskostnader tillkommer.