/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Köpa ny dator – så väljer du rätt

Köpa ny dator – så väljer du rätt

Har du planer på att köpa ny dator? Att svara på vilken dator som är rätt för dig är naturligtvis svårt eftersom det beror på vad du ska använda datorn till. Men oavsett vilka behov du har finns det några saker som är bra att tänka på inför ditt datorköp. Nedan listar vi fem goda råd på vägen: 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »
  1. Vad ska du använda datorn till?

För att veta vilken dator du behöver måste du fundera på vad den ska användas till. Ska du använda datorn privat till sociala medier, email och surf på internet? Vill du kunna Streama film och se på tv? Ska du kunna utföra tyngre kontorsarbete så som redigering av film och bilder och arbete i program för grafisk design?

  1. Komponenter

När du vet vad du ska använda datorn till är det lättare att svara på vilka komponenter du behöver. Processorer och RAM-minne kanske känns som rena grekiskan men det är här du behöver välja rätt för att datorn ska fungera optimalt för dina behov.

Processor

Processorn är kort förklarat datorns hjärna. När du ber datorn att göra något, som att starta ett program eller genomföra ett kommando skickas frågan till processorn och ju snabbare processor desto snabbare svar.

Mycket enkelt förklarat är det två saker som bestämmer processorns snabbhet – antalet kärnor och frekvensen. I specifikationen för datorn ser du frekvensen i gigahertz och ju högre frekvens desto snabbare dator. Men en processor kan också utföra flera uppgifter samtidigt och hur bra den är på det är kopplat till antalet kärnor. Vill du kunna köra många program samtidigt är det alltså inte bara frekvensen du ska titta efter utan även antalet kärnor i processorn.

RAM-minne

RAM-minnet avgör hur mycket du kan spara på datorn t.ex. dokument, bilder och filmer. RAM-minnet sparar också information för snabb åtkomst, så ju större minne desto snabbare dator och fler program som kan vara igång samtidigt med bibehållen prestanda.

Ska du använda datorn för surf, email och ett och annat bankärende klarar du dig bra med t.ex. Intel Core i3 processor med två kärnor och 8 GB RAM-minne.

Vill du däremot kunna köra många tunga program samtidigt vill du nog upp mot Intel Core i9 processor med åtta kärnor och 16 GB RAM-minne eller mer.

Prestanda kostar så fundera på vad du verkligen behöver.

  1. Hur portabel ska datorn vara?

Förutom prestandan behöver du fundera på hur stor datorn behöver vara och om du har några andra krav.

En dator med 11-tumsskärm är ju lätt att packa ner och ta med sig men kanske inte lika kul när du ska genomföra en 8-timmars arbetsdag eller se på film.

Batteritid och vikt är andra faktorer om du ska bära med dig datorn ofta och kanske inte alltid är i närheten av laddningsmöjligheter.

  1. Mac eller PC?

Många som väjer Mac gör det på grund av design och användarvänlighet, dock har tillverkaren Apple valt att enbart rikta sig mot premiumsegmentet vilket syns på prislappen. Är pris en viktig faktor kan du med fördel välja en PC.

Är du van vid att köra Windows och inte så sugen på att lära dig nya program? Det går bra att köra Windows på Mac även om du kommer att uppleva att vissa kommandon fungerar annorlunda.

  1. Testa datorn

Gå till en återförsäljare och testa datorn. Det är först då du får en ordentlig uppfattning av skärmstorlek och vikt. Då kan du också testa de olika leverantörernas lösningar för styrplatta och få en känsla för hur du navigerar på datorn.

Behöver du hjälp?

Våra certifierade Fixare hjälper dig med installationen av din nya dator – alltid med 100 % nöjd-kund-garanti.

Följande ingår:

  • Uppdatering av operativsystem
  • Grundinstallation
  • Skapande av två användarprofiler
  • Anslutning till nätverk och bredband
  • Överföring av bilder och dokument

Pris 799 kr med 50 % RUT-avdrag

Beställ installation av din dator nu!