/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så här rengör du dina teknikprylar

Så här rengör du dina teknikprylar

2020 var året då vi lärde oss vikten av att tvätta händerna och handspriten var hårdvaluta. Men visste du att din mobiltelefon och tangentbordet kan vara en riktig bakteriefälla? Forskare vid University of Arizona har undersökt mobiltelefoner och hittat upp till 17 miljoner bakterier vilket gör mobilen hela sju gånger smutsigare än toaletten. Vi listar bästa tipsen på hur du ökar prylhygienen och håller bakterier på avstånd.

Såhär rengör du mobiltelefonen

Handen på hjärtat, hur ofta plockar du upp din mobiltelefon? Ganska ofta, eller hur. Tvätta händerna i alla ära men så fort du tar på mobiltelefonen riskerar du att få tillbaka bakterierna igen. Så förutom att hosta i armvecket, inte peta dig i ansiktet och hålla god handhygien bör du alltså rengöra din mobiltelefon regelbundet. Hur ofta finns det olika uppgifter om, vissa forskare menar att man ska göra det lika ofta som man tvättar händerna medan andra säger att två gånger per vecka är mer rimligt.

Så här gör du:

  1. Ta av eventuellt mobilskal och stäng av telefonen
  2. Torka med en ren och torr mikrofiberduk för att få bort smuts och damm
  3. Torka med en desinfektionsservett. Det finns särskilda för skärmar. Sök på desinfektionsservett för mobil på nätet så hittar du ett stort utbud. Torka försiktigt och vrid ur servetten om den känns alltför blöt
  4. Upprepa proceduren med mobilskalet
  5. Har du en telefon med knappsats kan du använda en tops doppad i sprit för att göra rent ordentligt

Är en du en av många som tar med dig telefonen in på toaletten? Sluta med det! När du lagt telefonen på handfatet på en offentlig toalett kan du nästan lika gärna strunta i att tvätta händerna. Låt telefonen ligga kvar i fickan istället.

Såhär rengör du tangentbordet

En annan bakteriehärd är tangentbordet. Kanske någon måltid slinker ner framför skärmen också och då är det extra viktigt att rensa bort brödsmulorna då och då.

Så här gör du:

  1. Börja med att koppla ur tangentbordet eller dra ut strömsladden om det är en bärbar dator
  2. Vänd upp och ned för att få ur smulor och skräp, du kan dammsuga försiktigt eller blåsa med en hårtork inställd på kalluft
  3. Därefter torkar du med en desinfektionsservett avsedd för elektronik. Det finns också sprayer för ändamålet, spraya aldrig direkt på tangentbordet, använd mikrofiberduk eller liknande

Behöver du hjälp?

Du vet väl att våra Fixare kan hjälpa dig med alla typer av teknikproblem, från krångliga mobiltelefoner till svajiga wifi’s. Med anledning av rådande läge är vi extra noga med hygienen, det kan du läsa mer om här