/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Vaccinera datorn mot ovälkomna virus

Vaccinera datorn mot ovälkomna virus

Det är inte bara händerna som behöver tvättas för att hålla virus på avstånd, även datorn behöver skyddas mot ovälkomna besökare. Symptomen kan visa sig på olika sätt – datorn kan bli ovanligt långsam, program kan börja uppträda underligt och har du riktig otur kan du bli av med viktig information eller lösenord för att därefter krävas på pengar för att få tillbaka det du förlorat.

Hur vaccinerar man sig då mot ovälkomna besökare? Hemfixarna reder ut hur du surfar säkrare.

  1. Skydda dina lösenord

Den enklaste säkerhetsåtgärden du kan göra är att skydda dina lösenord. Välj långa lösenord, gärna innehållande siffror och specialtecken. Helst ska du också välja ett lösenord per tjänst, då riskerar du inte att ett lösenord på vift betyder att en illvillig hackare kan komma åt alla dina tjänster. Men hur kommer man då ihåg alla dessa lösenord? Ja, det kan vara lättare sagt än gjort. Spara dem för allt i världen inte som ett dokument på datorn eller i anteckningar på telefonen, där är dom lätta att komma åt. Då är det bättre att skriva en fysisk lapp att förvara i byrålådan eller använda en lösenordshanterare. Testa t.ex. LastPass som skyddar dina lösenord gratis.

  1. Tänk till innan du klickar

Ett vanligt sätt för hackare att ta sig in på din dator är att skicka länkar via e-post som du uppmanas att klicka på. Fundera alltid en extra gång innan du klickar även om mailet ser ut att komma från någon du känner – har mailet en konstig avsändare, finns det stavfel, känns innehållet konstigt – klicka inte!

  1. Använd en brandvägg

Brandväggen skyddar datorn mot suspekt trafik och är ett är viktigt skydd mot obehöriga besökare. Använder du en nyare version av Windows eller macOS har operativsystemet en inbyggd brandvägg. Den inbyggda brandväggen räcker för dom flesta användare, men behöver du ett mer avancerat brandväggs-skydd kan du behöva utöka säkerhetsåtgärderna. De flesta antivirusprogram erbjuder också extra brandväggs-skydd.

  1. Håll operativsystem och program uppdaterade

Du vet dom där irriterande meddelandena om att det är dags för en uppdatering? Det är dags att sluta ignorera dom. Det kommer ständigt nya virus och utvecklare lägger mycket tid på att täppa till säkerhetshål. En förutsättning för att du ska få ta del av säkerhetsåtgärderna är att du uppdaterar kontinuerligt och det gäller oavsett om du använder PC eller Mac.

  1. Använd ett pålitligt virusprogram

Använder du Windows 10 har du ett inbyggt skydd i form av Microsoft Defender vilket räcker bra för dom flesta användare. Har du ett mer avancerat behov kan du t.ex. McAfee eller Norton. Det viktiga är att du använder ditt antivirusprogram aktivt. Ställ in så programmet regelbundet scannar din dator. De flesta program hjälper dig också ta bort virus som upptäcks. Var försiktig med att ladda ner antivirusprogram som uppges vara gratis – i bästa fall får du betala ändå vad det lider, i värsta fall installeras skadlig kod på din dator.

  1. Använd VPN

Surfar du ofta på öppna trådlösa nätverk kan det vara bra att använda en VPN-tunnel. En VPN-tunnel är en krypterad och insynsskyddad anslutning mellan två internetpunkter och används ofta av företag för att anställda ska kunna logga in säkert hemifrån. Det finns många VPN-tjänster och det är viktigt att du väljer en pålitlig tjänst med rätt hastighet och datamängd för ditt behov. Ofta erbjuder leverantören av virusprogrammet även VPN-tjänster.

Känns det svårt att välja rätt i djungeln av säkerhetsprodukter eller misstänker du att du har en objuden gäst på besök? Ta hem en Fixare idag!