/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Hur väljer man rätt TV?

Hur väljer man rätt TV?

Är du på jakt efter en ny TV? Utbudet är stort och det finns en hel del att fundera över för att du ska komma hem med en TV som passar dig. Hemfixarna guidar dig rätt i tv-djungeln!

Smart-TV

Begreppet smart-tv har alla hört idag, men vad är det egentligen? I stort sett alla tv-apparater som säljs idag har någon form av smart-funktion. Smart-tv är helt enkelt ett samlingsbegrepp för den nya generationens tv-apparater som är uppkopplade mot internet för att hämta information.

Allt du behöver för att koppla din smart-tv mot internet är en router eller en nätverkskabel. Mest stabilt blir att koppla tv:n med en nätverkskabel men vill du slippa sladdar kan du enkelt koppla din tv mot ditt trådlösa nätverk. Du går helt enkel in på menyn på din tv och väljer ”nätverksinställningar” och ”upprätta trådlös anslutning”, därefter väljer du ditt trådlösa nätverk i listan och skriver in ditt wifi-lösenord.

Smart-tv:n styrs med hjälp av olika appar, liknande de du har på din mobiltelefon. Varje streamingtjänst t.ex. Netflix, Cmore, SVT Play osv. har en egen app. Olika operativsystem i olika tv-apparater påverkar vilka appar du kan ladda ner. Du behöver alltså ha koll på vilka tjänster du kommer att vilja använda innan du väljer tv.

Det går att använda streamingtjänster utan en smart-tv men du behöver då en mediaspelare som Apple TV eller Chromecast.

LED, QLED, och OLED 

I tv-världen råder ingen brist på mystiska förkortningar, men det är inte riktigt så svårt som det låter.

LED står för Light-Emitting Diode, eller lysdiod på svenska och är helt enkelt bildskärmens belysningsteknik. Så gott som alla tv-apparater idag är LED.

QLED är en teknik utvecklad av Samsung där Q står för Quantum dot, eller kvantpunkt på svenska. QLED är kort och gott en förbättring av den vanliga LED tekniken som ger större färgrikedom och högre ljusstyrka.

OLED O står för Organic och en OLED tv har inget bakgrundsljus utan använder istället de individuella bildpunkterna. Tekniken ger en knivskarp bild.

Vad du ska välja beror på hur mycket du är beredd att betala för den skillnad du upplever mellan de olika alternativen. QLED är dyrare än LED och OLED är i sin tur dyrare än QLED.

Storlek

Hur stor tv du ska välja beror på hur långt ifrån tv:n du ska sitta när du tittar. Störst är inte alltid bäst. Ju fler som ska titta och ju länge bort du ska sitta desto större tv är en bra tumregel.

HD, 4K och 8K

Har du surfat runt efter ny tv har du säkerligen stött på begreppen HD, 4K och 8K. Vad handlar då det här om? Jo, mängden pixlar vilket avgör upplösningen på skärmen. Är det då så enkel som att 8K är bättre än 4K? Ja, förenklat kan man säga att ju fler pixlar desto bättre men skillnaden är ganska liten för en vanlig användare.

Desto större skillnad är det mellan HD och 4K (också kallat UHD eller UltraHD) – 4K ger en väsentligt bättre upplösningen än en tv som är HD-Ready eller Full Hd.

Behöver du hjälp?

När du fått hem din nya tv kan våra Fixare sätta upp den på väggen, koppla den till ditt wifi, ställa in kanalerna och ta med sig emballaget, allt du behöver göra är att poppa popcornen och luta dig tillbaka i soffan.

Installation av tv på bänkstativ – 599kr med 50 % RUT-avdrag

Installation av tv på vägg – 799 kr med 50 % RUT-avdrag