/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Viktiga saker att tänka på när du ska montera gardiner!

Viktiga saker att tänka på när du ska montera gardiner!

Behöver du nya gardiner för att sila vårsolen genom? Eller ska du mörklägga sovrummet och behöver hänga upp mörkläggningsgardiner? Vad än din anledning till att montera upp nya gardiner må vara, kommer här nedan några snabba tips från oss på Hemfixarna. Saker att tänka på inför montering av gardiner, verktyg för montering av gardinstänger och så vidare!

 

Vad ska du tänka på när du ska montera gardiner?

Självklart vill man ju välja färg, mönster och material, men först behöver man bestämma vilken typ av gardinupphängning man vill använda sig utav. Är det takmonterade gardinskenor eller väggmonterade gardinstänger? HUR ska man montera dem och VART ska de placeras?  Man kan enkelt skaffa sig en bild av vilken slags gardin och typ av upphängning man vill ha genom att göra lite snabb research och samla inspiration på nätet. Kanske vill man att gardinstången eller annan upphängningsanordning ska passa den stil som lägenheten har utifrån exempelvis byggnadsår.

Innan man tar nästa steg kan det vara en bra ide att se över vilka verktyg man har hemma samt se till att man har någon som kan hjälpa till med allt från montering av gardinstänger eller gardinskenor till upphängning av gardinerna man valt om det behövs. 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »
 

Hur ska jag hänga upp gardinerna – gardinskena eller gardinstång?

Olika typer av gardinupphängning  

Eftersom det finns olika sätt att montera en gardin och fästa en gardinstång eller gardinskena på kommer här några tips på vad som kan vara bra att tänka på innan man sätter i gång:

  • Vilken typ av gardinstång ska man använda sig av? Det finns både vägghängda gardinstänger- och skenor samt takhängda gardinskenor.
  • Hur ska gardinen monteras? Det finns gardiner med så kallade multi-veckband, vanliga veckband eller kanaler. Gardinen kan monteras direkt i multi-veckbandet om det har hällor, med fingerkrok i veckband, direkt på gardinstången i kanalen eller i ringar med krokodilklämma.
  • Ta reda på din takhöjd och fönstermåtten. Behöver dina gardiner kanske måttbeställas efter dessa eller har du kunskap och möjlighet att sy upp dem själv? Mät noggrant höjd och bredd och ta hänsyn till dem när du bestämmer dig för både gardinernas mått och gardinstång eller gardin-skenans mått. Glöm inte heller att ta med gardinstången eller skenans mått i dina beräkningar. 


Det är många saker att tänka på när gardiner ska monteras
 och ibland kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på eller hur en gardinstång eller gardinskena bör monteras.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »
 

Hur monterar jag gardinskenor eller gardinstänger?  

Takmonterad gardinskena 

Viktiga saker att tänka på vid montering av gardinstänger eller gardinskenor på vägg:

  • Borra hål, och använd plugg för att fästa skruvarna till skenan.
  • Om det är en betongvägg, behöver du använda en slagborr, annars funkar träborr fint i mjukare material. Ibland är det i äldre bostäder så kallat spänt innertak av tyg, dessa är dock fästa med ramar i taket längs väggarna, där man kan skruva fast de beslag man ska använda för monteringen av gardinskenan.

Väggmonterade gardinstänger  

Viktiga saker att tänka på vid montering av gardinskena i tak: 

  • Samma sak gäller här, som vid betongtak, slagborr och plugg.
  • Se gärna över om det finns rör med elinstallationer eller vattenledningar i väggen innan du börjar borra, för att undvika att borra in i dessa.


Hoppas att några av tipsen underlättade för dig nu när du är i tagen att hänga upp gardiner. Glöm inte att vi på Hemfixarna finns här för att hjälpa dig om det behövs. Med oss har vi självklart olika borrar och borrmaskiner för olika vägg- och takmaterial så som gips betong eller trä.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »