/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Måla om element

Måla om element

Oavsett om ditt mål är att fräscha upp elementfärgen för att matcha en ny inredningsstil, eller helt enkelt ge dem en välbehövlig ansiktslyftning efter år av slitage, kan ett nytt lager färg göra underverk. Här får du läsa om alltifrån förberedelser till det avslutande penseldraget. Lycka till med att måla om ditt element!

Måla element – en guide i 6 steg

1. Vad behöver jag?

Du kommer att behöva värmetålig målarfärg som är lämplig för element, en pensel eller en roller för släta ytor, täckplast och maskeringstejp, sandpapper (medel till fint), en ren trasa, målartvätt, skyddshandskar och eventuellt en grundfärg om det rekommenderas för färgen du valt ut.

  • Värmetålig elementfärg
  • Täckplast
  • Sandpapper
  • Målartvätt
  • Pensel/roller för släta ytor
  • Ev. grundfärg

Hemfixarna finns vid behov av målning av element!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

2. Rengöring

Se till att elementet är helt avstängt och låt det svalna helt, det är en säkerhetsåtgärd. Använd en mjuk borste eller dammtrasa för att avlägsna löst damm och smuts från elementets yta. Applicera sedan målartvätt eller en mild rengöringslösning (blanda lite diskmedel med varmt vatten) för att skapa en effektiv men skonsam rengöring. Torka av med en ren trasa, så att du får bort all överbliven målartvätt/rengöringslösning.

Om du har ett rostigt element, så tar du bort rosten med hjälp av en stålborste eller slippapper.

3. Skydda området runt elementet

Applicera maskeringstejp längs kanterna av elementet där det möter väggen, golvet och eventuella andra ytor du inte vill få färg på. Detta hjälper till att skapa en skarp linje och skyddar ytor från oönskat färgstänk.

Lägg ut täckplast på golvet under och runt elementet. Detta fångar upp färgdroppar och underlättar städningen efteråt.

Hemfixarna finns vid behov av målning av element!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

4. Dags för målning

Använd en värmetålig färg som är speciellt framtagen för användning på element. En pensel är bra för att komma åt i svåråtkomliga områden och detaljer, medan en roller kan ge en jämnare yta på större, platta delar.

Börja med att applicera ett tunt lager färg. Det är bättre att applicera flera tunna lager än ett tjockt lager, eftersom det minskar risken för droppar och gör att färgen torkar jämnare och snabbare. Låt färgen torka helt mellan lagren.

Måla elementet i sektioner, och var noga med att överlappa varje penseldrag lite för att undvika synliga skarvar. Börja uppifrån och arbeta dig neråt för att enklarare hantera eventuella droppar.

Kontrollera färgens torktid på burken och se till att du ger den tillräckligt med tid att torka helt innan du använder elementet igen.

Var försiktig så att du inte målar över eventuella ventilationsöppningar på elementet. Detta kan hindra luftflödet och minska elementets effektivitet.

5. Efterarbete

När du är säker på att färgen har torkat helt så kan du försiktigt ta bort allt skyddsmaterial som täckplast, maskeringstejp och eventuellt andra skydd för närliggande ytor. Gör detta långsamt och varsamt för att undvika att skada den nya färgytan.

Inspektera det nymålade elementet noggrant för att upptäcka eventuella områden som kan behöva en touch-up. Använd en liten pensel för att korrigera eventuella missar eller tunna områden.

Hemfixarna finns vid behov av målning av element!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

6. Städa undan

Rengör dina penslar, rollers och annat målningsverktyg enligt tillverkarens instruktioner. Om du använde vattenbaserad färg kan verktygen vanligtvis rengöras med vatten och lite mild tvål. För oljebaserad färg kan du behöva använda specifikt framtagna lösningsmedel för ändamålet.

Tänk på miljön när du gör dig av med överbliven färg, rengöring och skyddsmaterial och sortera dessa på rätt sätt.

Njut av det färdiga arbetet!

Efter all planering, förberedelse och det noggranna arbetet med att måla om ditt element är det viktigt att ta ett steg tillbaka och verkligen ta in resultatet av ditt arbete. Att måla om ett element kan verkligen förvandla utseendet på ett rum och ge en känsla av förnyelse.

Vill du att en erfaren målare målar om ditt element kan du anlita oss på Hemfixarna. Vi erbjuder alltid 100% nöjd-kund-garanti och är självklart försäkrade. Du väljer själv när du vill få besök av oss – vi kan komma ut till dig antingen på en vardag eller helg.

Hemfixarna finns vid behov av målning av element!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »