/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Hur målar man en vägg?

Hur målar man en vägg?

Att måla en vägg innebär att förbereda ytan, välja rätt färg och verktyg och slutligen applicera färgen metodiskt för ett jämnt resultat som håller över tid. Vi förklarar steg för steg hur du bäst förbereder dig och utför arbetet för att slutresultat ska bli precis så bra som du tänkt dig.

Måla en vägg – 6 viktiga steg

1. Vilket material ska du måla på?

Att undersöka väggarnas yta är ett viktigt första steg innan du börjar måla om. Antingen kommer du måla på den gamla färgen eller en tapet.

Målad yta
Känn på väggens yta. Om den känns slät eller har en lätt textur, är den troligen målad. Se också efter penseldrag eller rullmärken. Leta efter flagor, sprickor eller blåsor i färgen. Dessa tecken på slitage eller skador kan kräva specifik förberedelse innan målning.

Tapetserad yta
Tapeter kan ofta identifieras genom sina mönster eller sömmar där olika banor av tapet möts. Känn också efter en ”pappersaktig” textur. Kontrollera om tapeten är löst sittande, bubblig eller skadad.

För tapetserade väggar kan du kontrollera att ytan är jämn nog att måla över, eller om tapeten bör avlägsnas för att undvika ojämnheter.

2. Dags för förarbete

Borttagning av tapet

Om du har tapet är det dags att avlägsna den, om du inte bedömer att skicket och strukturen är så pass bra att du kan måla över den. Du kan dra försiktigt i en kant för att se om den är lätt att dra bort. Om tapeten lätt lossnar i stora bitar kan du fortsätta att försiktigt dra bort den för hand.

Om tapeten sitter fast, använd en tapetångare eller ett lösningsmedel för att mjuka upp limmet. När limmet har mjuknat kan du använda en spackelspade eller tapetskrapa för att försiktigt ta bort tapeten.

Spackling

Använd en spackelspade för att fylla hål, sprickor, och andra ojämnheter med spackel. Tänk på att alltid följa tillverkarens instruktioner för torktid. När spacklet har torkat kan du använda finkornigt sandpapper för att slipa ytan jämn.

Rengöring

Använd målartvätt eller en lösning av milt diskmedel och vatten för att avlägsna smuts, fett, och damm från väggarna. Köksväggar är oftast mer utsatta för fett och då kan du behöva en starkare avfettare. Torka sedan av väggarna med rent vatten och låt dem torka helt innan du fortsätter med ytterligare förarbete.

Hemfixarna finns vid behov av målning av väggar!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

3. Välj färg och införskaffa verktyg

Färg

Det första steget är att välja en kvalitetsfärg som är lämplig för ditt rum och den specifika användningen. Det finns olika glansnivåer och typer av färg att överväga.

Matta färger döljer ojämnheter bättre men är svårare att rengöra. Höglansfärger är mer slitstarka och lätta att rengöra, men kan framhäva ojämnheter i väggen.

Överväg att köpa provburkar av färgen för att testa på väggen. Detta hjälper dig att se hur färgen ser ut under olika ljusförhållanden innan du bestämmer dig.

Målarverktyg

Du kommer behöva en roller som täcker stora ytor effektivt. Vi rekommenderar att du köper till ett förlängningsskaft till rollern, det underlättar ditt arbete. Även en hushållstrappstege är en god idé att införskaffa eller låna innan du drar igång, så att du når alla ytor.

Använd penslar av hög kvalitet när det är dags för detaljarbete och kanter. En vinklad pensel är särskilt användbar för lister och hörn. Du kommer även behöva ett tråg eller hink för att doppa rollern i färgen.

4. Måla väggarna

Täck golv och möbler

Lägg ut skydd som skyddar golvet och eventuella möbler i rummet från färgstänk. Använd maskeringstejp för att tejpa längs lister, fönster och dörrkarmar för att skydda områden du inte vill måla.

Målningen

Rör om färgen noggrant med en träpinne för att säkerställa att pigmenten är jämnt fördelade. Doppa penseln en tredjedel av vägen ner i färgen och torka av överflödet mot kanten av burken eller tråget.

Måla kanterna (det som kallas “att skära in”) runt lister, hörn, och andra områden där rollern inte når. Använd korta, kontrollerade drag och arbeta från torrt till vått för att undvika penselränder.

Sen är det dags att doppa rollern i färgen så att den täcks jämnt, men inte droppar av färg. Rulla ut överflödig färg på rampen i tråget.

Börja måla i sektioner, ungefär en kvadratmeter i taget. Applicera färgen i en “N”- eller “W”-formad rörelse för att fördela färgen jämnt över ytan. Fyll sedan i dessa områden genom att rulla upp och ner, alltid i samma riktning, för att täcka hela sektionen utan att lämna ränder. Överlappa föregående sektion med varje nytt drag för att undvika skarvar.

Låt det första lagret torka helt enligt tillverkarens rekommendationer innan du målar med ett andra lager. Det andra lagret är ofta nödvändigt för att uppnå önskad täckning och färgdjup.

Hemfixarna finns vid behov av målning av väggar!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

5. Efterarbete

Innan du gör en bedömning eller flyttar tillbaka möbler är det viktigt att se till att färgen har torkat helt. Detta kan ta längre tid än du förväntar dig, särskilt om du har applicerat flera lager.

När du är färdig så tar du bort maskeringstejpen medan färgen fortfarande är något fuktig för att undvika att dra bort någon färg.

Rengör verktyg och material ordentligt och återställ rummet till din ursprungliga möblering. Flytta tillbaka alla möbler men var försiktig så att du inte skadar de nymålade väggarna.

6. Utvärdera slutresultatet

En bra målning kännetecknas av en jämn och enhetlig täckning utan områden där den underliggande färgen eller tapeten syns igenom. Kontrollera noggrant tecken på droppar eller ställen där färgen runnit.

Kanterna runt lister, dörrkarmar och fönster bör vara skarpa och rena. Ojämna linjer eller färg som hamnat där kräver ytterliga åtgärder, exempelvis ytterligare ett lager färg. Se till att färgen är ordentligt omrörd och applicera ett jämnt lager vid partier som är i behov av ytterligare en översyn.

”Droppande färg” kan oftast korrigeras genom försiktig slipning när färgen är torr, följt av touch-up målning.

Låt en erfaren målare göra jobbet

Att anlita en professionell målare innebär att du får tillgång till deras erfarenhet och kunskap, vilket säkerställer ett högkvalitativt resultat som håller över tid. Det sparar dig tid och vanliga misstag undviks. Du kan alltid boka in ett besök av en erfaren målare av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder 100% nöjd-kund-garanti och är försäkrade. Vi kommer ut och målar om dina väggar när det passar dig bäst – antingen på en vardag eller helg.

Hemfixarna finns vid behov av målning av väggar!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »