/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Så spacklar du väggen innan målning

Så spacklar du väggen innan målning

Att spackla vägg innan målning kan verka skrämmande för den som aldrig gjort det förut, men med rätt utrustning och teknik är det inga bekymmer att skapa ett resultat att vara stolt över. Denna guide ger dig användbara tips och överskådliga steg för steg-instruktioner.

Vad behöver du?

Viss utrustning är ett måste att införskaffa eller låna innan du sätter igång med spackling av tapetserad vägg. Här går vi igenom dessa.

Täckpapp

När du spacklar är det alltid en bra idé att lägga ut täckpapp i anslutning till väggen. Rulla ut täckpappen över golvytan, och se till att den täcker stänkområdet helt. Vill du vara på den säkra sidan kan du tejpa fast kanterna vid golvlister eller trösklar för att förhindra att pappen glider.

Stålskrapa

Stålskrapan används för att effektivt avlägsna gammal färg, tapetrester och andra ojämnheter. En slät yta är avgörande för att spackelmassan ska kunna fästa ordentligt och för ett jämnt slutresultat. Skrapan kommer också väl till pass för att applicera det första spackellagret på större eller djupare håligheter.

Brytbladskniv

Med en brytbladskniv går det enkelt att skära bort överskott av tapet, lösa tapetkanter eller andra material från väggen som kan hindra en jämn spackling. När bladet gjort sitt och börjar bli slött bryter du bara av det – och trycker fram nästa vassa blad.

Bredspackel

En bredspackel möjliggör en jämn applicering av spackelmassan. Det breda bladet fördelar trycket jämnt över ytan, vilket minskar risken för ränder eller ojämnheter. Bladbredden hjälper också till att skapa släta ytor genom att minska antalet drag som behövs för att täcka den givna ytan. Färre drag betyder färre skarvar och överlappningar, vilket resulterar i en slätare och mer enhetlig finish.

Fint slippapper

Du kan med fördel använda fint slippapper för att försiktigt slipa bort eventuella ojämnheter, både innan spacklingen tar vid och som efterarbete (om du skulle upptäcka små ojämnheter i efterhand).

Microfiberduk

En microfiberduk är viktig för att göra ytan ren och fri från damm innan spacklingen påbörjas, vilket förbättrar spackelmassans fästförmåga. Den används efter slipning för att ta bort slipdamm och säkerställa en ren yta inför målning eller tapetsering.

Hemfixarna finns vid behov av spacklingsarbete!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Steg för steg-guide vid spackling

  1. Förbered ytan

Det första steget är att ta bort alla ojämnheter och eventuell tapet som sitter löst. Leta efter sprickor, hål och ojämnheter. Börja försiktigt att skrapa bort alla lösa tapetbitar med stålskrapan och skär bort gammal tapet med brytbladskniven. Du kan även använda slippappret för att jämna till ytan.

  1. Applicering

Använd en spackelspade eller en bredspackel för att applicera spackelmassan över väggytan. Fördela ett jämnt lager över området, och se till att fylla i alla hål och sprickor.

Se till att massan är jämnt fördelad och att det inte finns några ställen med överskott av spackel.

  1. Torkning

Låt spackelmassan torka helt enligt tillverkarens anvisningar. Torktiden kan variera beroende på spackeltyp och tjocklek på det applicerade lagret.

  1. Slipning

När spackelmassan har torkat så kan du använda det fina sandpappret för att försiktigt slipa ytan till en slät finish om det behövs. Rengör sedan ytan från slipdamm med en microfiberduk.

Låt en erfaren målare göra jobbet

Du kan alltid låta en professionell målare ta hand om din spackling och målning i hemmet. De har stegen ovan i ryggmärgen och dessutom går det undan. Slutresultatet blir något extra, tack vare deras långa erfarenhet och yrkeskunskap.

När du anlitar oss på Hemfixarna får du besök av en erfaren målare. Vi kan komma ut till dig antingen på en vardag eller helg, dagtid såväl som kvällstid. Vi erbjuder alltid 100% nöjd-kund-garanti och är självklart försäkrade.

Hemfixarna finns vid behov av spacklingsarbete!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »