/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Tapetsera själv – tips innan du sätter igång

Tapetsera själv – tips innan du sätter igång

Ett av de mest effektfulla sätten att förändra en rums atmosfär är genom att tapetsera. Tapetsering kan verka som en överväldigande uppgift, men med rätt verktyg och en tydlig guide är det fullt möjligt att göra det själv.

Steg för steg-guide vid tapetsering

Här presenterar vi en steg för steg-guide för dig som vill tapetsera själv. Tipsen täcker allt från förberedelser till slutfört arbete. Observera att tipsen gäller Non woven/Easy up tapeter och inte papperstapeter.

  1. Förberedelser

Det första steget är att skydda ditt golv från spill och stänk av tapetklister, vilket är nästintill oundvikligt under tapetseringsprocessen. Det gör du bäst genom att täcka golvet med täckpapp eller täckplast, ett billigt och säkert val för att skydda ditt golv under arbetet.

Nästa steg är att se till att eluttag inte utgör något hinder. Allra helst ska du noggrant avlägsna alla vägguttag på ytan du ska tapetsera. Ta för vana att stänga av strömmen till dessa uttag som en säkerhetsåtgärd, innan du börjar tapetsera.

Om du har rena och släta väggar utan ojämnheter är det dags att fundera över vilket hörn som är mest ”anonymt”, alltså inte i blickfånget. Det är nämligen en bra idé att både börja och avsluta i det hörnet. Ser du några ojämnheter på väggen behöver du spackla och jämna ut ytan innan du drar igång. Läs gärna vår guide om att spackla väggar om så är fallet.

Nu är det dags att mäta ut den första våden, som ska överlappa hörnet med cirka 1–2 cm. Använd en tumstock för att mäta tapetrullens bredd – och dra av 1–2 cm. Sedan gör du en försiktig markering i väggen, precis vid rullens bredd minus 1–2 cm på ”huvudväggen”. Det är viktigt att den första våden blir helt rak. För att säkerställa detta kan du rita en försiktig lodlinje på väggen. Ta hjälp av ett vattenpass eller laser så att linjen blir rak.

Hemfixarna finns vid behov av tapetsering!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

  1. Tapetsering

När det är dags att applicera tapetlim så använder du en roller för att få en jämn fördelning på de stora väggytorna. Rulla ut limmet på väggen och se till att täcka hela ytan utan att lämna några torra fläckar. Vid finliret vid hörn, tak- och golvlister kan du med fördel använda en limpensel istället för roller.

Sedan är det dags att fästa den första våden. Starta vid takkanten och se till att våden är rak, precis i linje med lodlinjen. Applicera nu våden försiktigt mot väggen och 1–2 cm runt hörnet, och använd ett tapetverktyg för att släta ut eventuella bubblor eller veck från mitten och ut mot kanterna.

Första våden är nyckeln till att resten av ditt arbete blir rakt och snyggt, så ta extra tid på dig för att sätta upp den korrekt. För att skära av tapeten (upp- och nedtill) rekommenderas en tapetkniv.

När du fortsätter tapetseringen och lägger till fler våder, så måste du kontinuerligt torka bort överflödiga limrester. Använd gärna en fuktig tvättsvamp för det.

Observera att du måste ta hänsyn till mönsterpassning om du valt en mönstrad tapet.

  1. När du kommer till ett hörn

Flyter tapetsering på och ett hörn närmar sig? Då ska du som tidigare nämnt tänka på att överlappa hörnet med 1–2 cm, annars finns risk att den spricker. Mät och skär nästa våd så att den börjar med den överlappande delen. Se till att våden passar in i hörnet och använd en tapetborste för att försiktigt arbeta in tapeten i hörnet och ut på den nya väggytan.

Hemfixarna finns vid behov av tapetsering!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

  1. Vid fönster och dörrar

När du tapetserar runt dörrar och fönster så applicerar du våden som om dörren eller fönstret ”inte var där”, du låter helt enkelt tapeten täcka en del av öppningen. Skär sedan försiktigt bort överskottet av tapeten runt dörr- eller fönsterkarmen med en skarp tapetkniv, och lämna en liten marginal för att fästa tapeten bakom karmen för en ren och snygg finish.

Få besök av en erfaren tapetserare

Du kan alltid boka in ett besök av en professionell tapetserare via oss på Hemfixarna. Då kan du välj helt fritt när du vill få tapetseringen utförd. Vi kan komma hem till dig både på vardagar och helger – dagtid såväl som kvällstid. Du har alltid 100% nöjd-kund-garanti och vi är självklart försäkrade.

Hemfixarna finns vid behov av tapetsering!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »