/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Måla om dörr – bästa tipsen

Måla om dörr – bästa tipsen

Att måla om en dörr kan dramatiskt förändra utseendet på ett rum eller en byggnads exteriör. Det är både ett enkelt och ekonomiskt sätt att uppdatera det utseendet på en fastighet. Över tid kan dörrar få skrapor, fläckar och andra skador. Ett nytt lager färg kan göra stor skillnad och ge dörren ett fräscht och nytt utseende.

Hemfixarna finns vid behov av ommålning av innerdörrar!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Måla dörr: Steg för steg-guide

I den här guiden kommer vi att presentera allt som krävs för att måla om en dörr. Du får lära dig mer om allt från förberedelse av ytan, till applicering av den sista strykningen.

1. Demontera dörren

Använd skruvmejseln för att lossa skruvarna som håller gångjärnen på dörren. Börja med de övre skruvarna och arbeta dig nedåt. När alla skruvar är borttagna kan ni försiktigt lyfta dörren ur gångjärnen. Tänk på att skydda golvet för att undvika repor när du tar ner dörren. Få helst hjälp av en annan person att hålla dörren när du tar bort gångjärnen, dörren är oftast tyngre än vad man kan tro.

2. Rengöring

Rekommendation är alltid att tvätta dörren med målartvätt. Fokusera på områden där smuts och fett har byggts upp, särskilt runt dörrhandtag och kanter. Som ett avslutande steg torkar du av dörren med en torr, luddfri trasa så att det inte finns någon fukt eller smuts kvar.

3. Ta bort den gamla färgen

Om du vill se till att din dörr är helt fri från tidigare färglager kan du använda en varmluftspistol tillsammans med en stålspackel för att skrapa bort gammal färg. Alternativt kan du applicera ett lager färgborttagningsmedel på dörren, låta det verka och sedan ta bort färgen med en spackel. Om den befintliga färgen sitter fast ordentligt kan det räcka med att endast skrapa bort lös färg.

4. Slipa dörren med sandpapper

Innan du målar dörren är det viktigt att slipa ytan med sandpapper. Det skapar en jämn och grov yta som gör att den nya färgen fäster bättre. Använd först ett grovkornigt sandpapper för att ta bort stora ojämnheter och avsluta med ett finkornigt sandpapper för att få en slät finish. Det är viktigt att rengöra dörren igen med målartvätt när du sandpapprat, innan du till sist avslutar med en torr trasa.

5. Applicera grundfärg

Välj en grundfärg som är lämplig för materialet i din dörr. Använd till exempel en oljebaserad grundfärg för träytor eller en speciell primer för metall. Tänk på att följa tillverkarens anvisningar för torktid. Grundfärgen måste vara helt torr innan du fortsätter med att måla översta lagret av färg. Avsluta detta steg med att slipa dörren försiktigt igen med sandpapper.

6. Dags att måla om

Använd en pensel för kanter och detaljarbete. För större ytor kan en roller ge ett jämnare och snabbare resultat. Var vaksam så att du inte lämnar några ränder eller ojämna ytor. Låt det första lagret torka helt, enligt tillverkarens rekommendationer. Torktiden kan variera beroende på färgtyp. Inspektera dörren efter att det första lagret torkat.

Du kan alltid applicera ett andra lager för bästa täckning och färgdjup, om du anser att det behövs. Ett tips är att avsluta med ett lager halvmatt klarlack. Det ger både en snygg finish och är ett bra skydd mot yttre påverkan. När sista lagret har torkat är det dags att sätta upp dörren igen och njuta av resultatet.

Hemfixarna finns vid behov av ommålning av innerdörrar!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Anlita en professionell målare

Om du vill att en professionell målare kommer hem till dig och målar om din dörr kan du boka in ett besök av oss på Hemfixarna. Då får du besök på en tid som passar dig, antingen på en vardag eller helg. Uppdraget utförs med 100% nöjd-kund-garanti och efteråt fakturerar vi med ROT-avdrag. Du kan lugnt luta dig tillbaka och lägga tiden på något annat.

När är det dags att måla om dörren?

Om färgen på dörren börjar flagna, lossna eller bilda blåsor är det ett tydligt tecken på att det är dags för en ommålning. Om färgen på dörren ser blek och ojämn ut hjälper en uppfräschning till att återställa dess ursprungliga glans. Repor och andra märken på dörren kan också göra att den ser gammal och sliten ut. Om du renoverar ditt hem kan det också vara lämpligt att måla om dörrarna för att matcha den nya inredningen.

Hemfixarna finns vid behov av ommålning av innerdörrar!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »