/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Måla om fönster – våra bästa tips

Måla om fönster – våra bästa tips

Att måla om fönster är inte bara ett sätt att förändra ett rums utseende, det är också en viktig underhållsåtgärd som skyddar träet från väder och vind och förlänger fönstrets livslängd. Här läser du mer om allt från förberedelser och rengöring till rätt tekniker för applicering av färg. Lycka till med målningen!

Guide – Så gör du för bästa resultat

Här följer en steg för steg-guide för dig som ska måla om fönster. Vad bör du tänka på för att få det bästa resultatet? Vi ger dig praktiska tips som underlättar målandet.

Hemfixarna finns vid behov av ommålning av insida fönster!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

1. Förberedelse – stressa inte igenom

Innan du påbörjar målningen är det viktigt att säkerställa att träet är torrt och inte fuktigt. Använd en fuktmätare för att kontrollera träets fukthalt, som inte bör överstiga 16 procent. Skrapa bort färg som sitter löst med en färgskrapa eller stålborste. För att de ska vara motståndskraftiga framöver kan du även måla dem med rostskyddsfärg. Om fönstret har tätningslister är det läge att skrapa bort även dessa.

Om fönstret har fönsterbågar ska dessa skrapas och tvättas, helst med alg- och mögeltvätt. Det skrapade området kan du sedan lägga på olja på – överdriv gärna och ta lite extra olja på ändträet och kittfalsen. Ett sista steg i förberedelsefasen är att ta en extra koll när träet fuktats av aningen olja eller vatten. Då kan nämligen träets fiber resa sig och göra ytan stickig. Om så är fallet är det läge att slipa bort dessa fibrer med fint sandpapper.

2. Grundmålning – dags för det första färglagret

Nu är det är dags att grundmåla fönsterbågarna omsorgsfullt med pensel och även att måla inuti kittfalsen. Grundmålning av fönster förbättrar färgens vidhäftning, ökar hållbarheten och skyddar träet mot fukt och väderpåverkan. Den hjälper till att säkerställa att det yttersta färglagret inte flagnar eller spricker över tid.

Använd en högkvalitativ grundfärg som är lämplig för det material som ditt fönster är gjort av. För träfönster är en oljebaserad primer ofta ett bra val eftersom den penetrerar träet och ger bra skydd. Tänk på att låta färgen torka helt innan du fortsätter med nästa steg.

3. Kitta – öka fönstrets isoleringsförmåga

Använd en fogspruta för att applicera nytt kitt. Klipp av änden på sprutans munstycke så att det bildar en 45-graders vinkel, och placera sedan munstycket mot kittfalsen för att påbörja appliceringen. Starta appliceringen av kittet i ett hörn och se till att sprida ut det jämnt för att helt fylla kittfalsen. Använd en kittkniv för att släta till ytan och ta bort eventuellt överskott av kitt. Låt kittet torka ordentligt på ytan innan du fortsätter med att maskera.

Att kitta fönster är viktigt för att försegla och skydda mot väder och vind, förhindra värmeförlust och öka fönstrets isoleringsförmåga och övergripande energieffektivitet.

4. Maskera glaset – håll rent glaset

Det är nu dags att täcka glaset med maskeringstejp. Placera tejpen ungefär en millimeter ifrån kanten på kittet. När du målar kommer färgen att överlappa både kittet och en smal remsa av glaset, vilket förhindrar att vatten sipprar in mellan glaset och kittet.

Att maskera glaset är även viktigt för att skydda glaset från färgstänk och droppar. Glasytan hålls helt enkelt ren från ovälkomna märken.

5. Täckmåla – dags för det sista steget

Om fönsterna är stora rekommenderas en bred pensel för täckmålning, för mindre fönster passar mindre penslar bra då det är mer finlir som krävs. En liten pensel passar alltid bäst för spröjs.

I de allra flesta fall rekommenderar vi att täckmåla minst två strykningar. Sedan kan du ta bort maskeringstejpen – tänk på att göra detta innan färgen torkat till 100%.

Nu återstår en viktig punkt – se till att njuta av det utförda arbetet och ett fint slutresultat!

Hemfixarna finns vid behov av ommålning av insida fönster!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Hur väljer jag rätt färg?

Utomhusfärg är det som gäller för fönstrets utsida, men även mellanrummet mellan ut- och insidan. Inomhusfärg rekommenderas till fönstrets insida.
Bestäm vilken glansnivå du föredrar (matt, halvblank, högblank) baserat på dina önskemål och underhållsbehov. När det kommer till färgval kan du välja mellan att matcha eller att sticka ut från husets övriga färgschema och interiör.

Få hjälp av en professionell målare

Om du vill få besök av en professionell målare ser vi på Hemfixarna till att hjälpa dig. Våra certifierade fixare besöker dig på en tid som passar dig bäst, antingen på en vardag eller helg. Vi erbjuder alltid 100% nöjd-kund-garanti på våra tjänster och självklart gör vi ROT-avdrag på fakturan om du uppfyller kriterierna. Boka in ett besök redan idag, så ses vi inom kort!

Hemfixarna finns vid behov av ommålning av insida fönster!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »