/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Måla om lister

Måla om lister

Att måla om lister är en bra idé av flera anledningar. Ett nytt lager färg kan göra intrycket så mycket fräschare och förbättra rummets helhetsintryck. Ny färg kan skydda träet i listerna mot både fukt och slitage, vilket förlänger dess livslängd. Sist men inte minst är det ett enkelt sätt att underhålla och snygga till hemmet utan att ta sig an ett större renoveringsprojekt.

Så gör du – 4 steg för bästa resultat

Hemfixarna finns vid behov av målning av lister!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

1. Förarbete och tvätt

Det första steget är att lägga ut täckpapp för att skydda golvet. För att hålla pappen på plats rekommenderas maskeringstejp. Tejpen kan du också sätta över golvlisterna för att undvika färg på väggen. När pappen är på plats är det dags att tvätta listerna med en engångstvätt. Nästa steg är att använda en skrapa för att skrapa bort flagnande färg som släppt.

Sedan kan du använda finare sandpapper för att slipa bort ojämnheter på listerna som uppstått efter skrapningen. Detta arbete görs för att färgen som du applicerar ska fästa på bästa sätt. Avsluta förarbetet med att använda en mikrofiberduk som du torkar bort damm och smuts från skrapningen med.

Utrustning du behöver

  • Täckpapp
  • Målartvätt
  • Skrapa
  • Sandpapper
  • Maskeringstejp
  • Mikrofiberduk
  • Spackel
  • Lackpensel
  • Grund- & täckfärg

Färg till lister

På träytor som lister passar snickerifärg bäst. De är framtagna för att stå emot slitage. Till exempel om dammsugaren kommer åt lite för hårt, eller om du råkar stöta i dina möbler mot listen.

Hemfixarna finns vid behov av målning av lister!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

2. Grundmåla listerna

När du skrapat och slipat listerna får du oftast fram delar av listen som inte täcks av någon färg, utan där träder rena träpartier fram. Det gör att det finns behov att grundmåla listerna. När grundfärgen torkat spacklar du igen eventuella ojämnheter.

Tänk på att grundmålningen ska ha torkat innan du spacklar listerna. När du spacklat använder du mikrofiberduken igen och torkar bort damm.

3. Täckfärgsmålning

I detta skede kommer du att se tydliga resultat! Med fördel använder du en lackpensel och du behöver inte snåla med färgen. När du gjort första strykningen på listerna och färgen torkat kan du använda fogmassa för att täcka igen eventuella håligheter.

Sedan kan du slipa listerna med sandpapper igen för att få bort fiberrensning och torka av damm med mikrofiberduken. När du gjort det är det dags för rond två – en andra strykning med täckfärgen.

Hemfixarna finns vid behov av målning av lister!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

4. När målningen är gjord

Tänk på att inte sätta tillbaka möbler eller andra föremål nära listerna innan torktiden för sista strykningen passerat. Ta bort maskeringstejpen medan färgen fortfarande är fuktig och inte har torkat helt. Annars finns det risk att färgen hänger med tejpen. När arbetet är slutfört är det dags att njuta av resultatet. Att måla om listerna gör stor skillnad i rummet!

Få besök av en professionell målare

Om du vill låta en målare måla om dina lister, så är du välkommen att boka in ett besök av oss på Hemfixarna. Du väljer själv en tid som passar dig och vi kan komma både på vardagar och helger. Vi erbjuder alltid 100% nöjd-kund-garanti på våra tjänster och vi är självklart försäkrade. Du kan lugnt luta dig tillbaka och lägga tiden på något annat.

Hemfixarna finns vid behov av målning av lister!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »