/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Måla på tapet

Måla på tapet

Att måla på tapet kan ge ditt rum ett helt nytt utseende med relativt små medel. Här får du vägledning och användbara tips när du ska måla över tapet – från förberedelsefasen till själva genomförandet. Lycka till!

Hemfixarna finns vid behov av måleriarbeten!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Guide: måla på tapetserad vägg

Här följer de viktigaste stegen när du ska måla på tapetserad vägg.

  1. Förberedelser

Inled med att skydda möbler, golv och lister. Flytta möblerna till mitten av rummet och täck dem med täckplast eller täckpapp. Använd skyddspapp för golvet och maskeringstejp för att skydda listerna.

  1. Vattentesta tapeten

Ett vattentest görs för att kontrollera om tapeten är vattenlöslig eller inte, vilket är viktigt att veta innan målning. För att utföra testet så applicerar du vatten på en liten del av tapeten. Sedan väntar du några minuter för att se om vattnet absorberas eller om tapeten börjar bubbla eller lossna.

Skulle tapeten bubbla eller lossna är det inte en bra idé att måla med vattenlöslig färg, utan då ska du snarare avlägsna tapeten helt. I så fall använder du med fördel tapetborttagningsmedel och tapetångare.

  1. Skär bort eventuella skarvar

Det är viktigt att skära bort lösa eller upphöjda tapetskarvar för att säkerställa en jämn yta. Om skarvarna lämnas som de är kan de leda till ojämnheter som kommer synas genom färgen – något som försämrar slutresultatet.

Ett bra verktyg för att hantera skarvar är en tapetskarvhyvel. Hyveln är utformad för att effektivt jämna ut skarvar och kanter på tapeter, vilket ger en slät yta som är idealisk för målning. Den skär genom tapeten med precision och minimerar risken för att skada underliggande väggar.

  1. Grundmåla tapeten

Börja grundmålningen med att använda en pensel för att komma åt utrymmena vid hörn, taket och listerna. Se till att täcka hela ytan. Undvik för mycket färg då det kan göra så att tapeten bubblar eller lossnar. Det stora ytorna målar du enklast med en roller. Något som underlättar målningen är ett förlängningsskaft.

  1. Måla med väggfärg

När grundfärgen har torkat är det dags för att täckmåla med väggfärgen du valt ut. Här gäller samma princip som på förra steget: starta med pensel och måla de känsligaste områdena först, innan du går på väggytorna med rollern. Sedan är det viktigt att du låter färgen torka innan du tar dig an den andra strykningen.

Ett tips är att ta bort maskeringstejpen på listerna innan färgen torkat helt. Annars finns det risk att färgen följer med när du tar bort tejpen.

Hemfixarna finns vid behov av måleriarbeten!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Låt en professionell målare göra jobbet

Du kan alltid boka in ett besök av en målare av oss på Hemfixarna. Du väljer själv vilken dag och tid som passar bäst för att få besök. Vi kan komma ut till dig på en vardag eller helg, dagtid såväl som kvällstid.

Du har alltid 100% nöjd-kund-garanti på våra tjänster och vi är självklart försäkrade. Vi erbjuder fast pris i hela Sverige inklusive resa.