/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Vad är rotavdrag?

Vad är rotavdrag?

Rotavdraget gör det billigare för dig som privatperson att anlita professionella hantverkare när du ska renovera, bygga om eller göra en tillbyggnad av din bostad. Du kan dra av upp till 30 % av arbetskostnaden för tjänster som rör underhåll och förbättringar av ditt hem. Materialkostnader, resekostnader och andra relaterade utgifter omfattas inte av skattereduktionen. Självklart har vi på Hemfixarna F-skatt och erbjuder rotavdrag på de arbeten vi utför som omfattas av avdraget.

Hur fungerar rotavdraget?

När du anlitar ett företag med F-skatt betalar du det lägre priset direkt på fakturan och företaget sköter det administrativa – enkelt och smidigt för dig. När arbetet är slutfört och fakturan betald, skickar företaget in en ansökan om utbetalning av avdraget till Skatteverket. Det är betalningsdatumet som avgör vilket år avdraget registreras.

Rotavdraget är personligt, och du kan årligen få avdrag på upp till 50 000 kronor. Om flera vuxna bor i samma hushåll kan varje person utnyttja sitt eget avdrag, alltså upp till 100 000 kronor sammanlagt för två personer. Du kan få ett årligt avdrag på upp till 75 000 kronor om du använder både rotavdrag och rutavdrag. För att beräkna hur mycket rotavdrag du kan få tillbaka utgår du från arbetskostnaden på projektet.

Regler för att ta del av skattereduktionen

För att kunna utnyttja rotavdraget måste vissa regler och villkor uppfyllas. Vad som gäller kan variera beroende på vilken typ av bostad du har, och det finns specifika krav för vilka arbeten som är berättigade till avdrag. Nedan hittar du en översikt av de viktigaste villkoren och reglerna som Skatteverket har satt upp för att du ska kunna använda rotavdraget.

Tjänster som berättigar ROT

Nedan listar vi tjänster som omfattas av ROT:

  • Takrenovering och takomläggning
  • Reparation och underhåll av byggnader
  • Ombyggnad och tillbyggnad av bostaden
  • Målning och tapetsering
  • Elservice och installation av elektriska system
  • Tjänster relaterade till murning eller sotning
  • Installation och reparation av glas och plåt
  • Gröna initiativ som solceller

För mer information om regler, villkor och krav för arbete som berättigar till skattereduktion, besök Skatteverkets hemsida.

Vem har rätt till avdraget?

För att kunna använda rotavdrag måste vissa förutsättningar vara uppfyllda. Här går vi igenom de viktigaste:

  • Du måste vara 18 år eller äldre och betala skatt i Sverige på minst 90 % av din inkomst
  • Skattereduktionen kan aldrig överstiga den skatt du betalar totalt
  • Arbetet som utförs måste vara av rätt typ för att ge rätt till avdrag. Ansvaret för att säkerställa detta ligger både på dig som kund och på utföraren
  • För att rotavdraget ska gälla för nästkommande års deklaration måste arbetet vara betalt innan årsskiftet
  • Du kan få upp till 50 000 kronor i rotavdrag per år, men du måste ha tillräckligt med utrymme kvar att utnyttja avdraget
  • Du ska äga och bo i fastigheten där arbetet utförs, antingen på hel- eller deltid. Om du helt eller delvis äger din förälders bostad, kan du också få avdrag för arbete där
  • Om det handlar om ett småhus som är yngre än fem år, gäller skattereduktionen endast om arbetet återställer huset till dess ursprungliga skick
  • För bostadsrätt är avdraget endast giltigt för arbete som utförs inom bostadens väggar
  • För att utföraren ska kunna ansöka om ROT behöver du tillhandahålla fastighetsbeteckning. För bostadsrätt gäller föreningens organisationsnummer och lägenhetsnummer

Du kan nekas avdrag om bostaden har hyrts ut under den tid som arbetet genomfördes, om du bor i en kooperativ hyresrätt eller om arbetet har utförts av en närstående – som en släkting eller familjemedlem.

Avdrag kan inte heller göras för arbete i dina barns bostad, även om du är ägare till fastigheten. Om du är delägare i en bostad och vill nyttja rotavdraget, måste du informera Skatteverket om hur ni vill fördela avdraget mellan delägarna.

Rotavdrag 2025

Från och med 1 januari 2025 återgår rotavdraget till det tidigare avdragstaket på 50 000 kronor per person och år. Det innebär att för arbete som betalas efter den 31 december 2024 kan du få upp till 50 000 kronor i avdrag. Totalt för både rot- och rutavdrag gäller ett gemensamt tak på 75 000 kronor per person och år, där högst 50 000 kronor kan användas för ROT. Den tillfälliga höjningen under 2024 gäller enbart för arbeten som betalades senast den 31 december 2024.