Att vara pensionär innebär inte att du går miste om möjligheten att använda rotavdraget. Så länge du betalar skatt har du rätt att ansöka om rotavdrag. Under 2025 kan du få 50% av arbetskostnaden i avdrag, med ett tak på maximalt 50 000 kronor per person och år.
Rotavdrag för pensionärer fungerar på samma sätt som för andra. Det innebär att du kan ansöka om avdrag för arbetskostnaden vid renovering, ombyggnad och tillbyggnad i din bostad, så länge du betalar tillräckligt med skatt för att kunna utnyttja avdraget. Beroende på hur mycket skatt du har betalat kan du ha rätt till en viss summa i rotavdrag, men inte till maxtaket på 50 000 kronor per år. På Skatteverkets hemsida kan räkna ut hur stort rotavdrag du som pensionär har rätt till. Om du inte uppfyller kraven för de avdrag som du använt så blir du återbetalningsskyldig
2025 kan du som pensionär få rotavdrag på upp till 50% av arbetskostnaden, dock max 50 000 kronor per år. Under 2024 höjdes rotavdraget tillfälligt till 75 000 kronor per person, men detta undantag finns inte längre kvar. Så länge du betalar tillräckligt med skatt kan du nyttja avdraget.
Rutavdraget för pensionärer fungerar på samma sätt som rotavdraget – du har rätt att ansöka så länge du betalar skatt. Detta avdrag kan användas för hushållsnära tjänster som exempelvis städning, tvätt och trädgårdsarbete. Under 2025 kan du få 50 % av arbetskostnaden i avdrag, med en maxgräns på 75 000 kronor per person och år. Denna maxgräns gäller för både rot- och rutavdrag tillsammans. Läs mer om vad som gäller för rutavdrag här.
Både rot- och rutavdrag är skattereduktioner. Det innebär att du måste betala tillräckligt mycket i skatt för att kunna dra nytta av avdraget. Om din totala skatt är lägre än det avdrag du ansöker om kan du endast få avdrag upp till den skatt du betalat in. Det är därför viktigt att kontrollera din skattesituation innan du planerar att använda rot- eller rutavdraget.