Få hjälp idag med 50% RUT & ROT-avdrag!
Få hjälp idag med 50% RUT & ROT-avdrag!
Bygglov är ett myndighetsbeslut som ger dig tillstånd att påbörja ett byggprojekt. Det behövs vid nybyggnationer, större ombyggnationer och tillbyggnader. Kommunen prövar ärendet och bedömer bland annat hur projektet påverkar omgivningen och om det följer detaljplanen.
Ett bygglov gäller i fem år, men du måste börja bygga inom två år från att beslutet vunnit laga kraft.
Du behöver oftast bygglov när du:
För att söka bygglov skickar du in en ansökan till din kommun. Det är kommunen som utfärdar bygglov och varje kommun kan ha något olika rutiner. Du behöver bifoga ritningar och annan teknisk dokumentation. Du hittar tydliga riktlinjer i Boverkets guide.
Från att du skickar in din ansökan tills du får ett startbesked kan det ta lång tid, beroende på vilken kommun du ansöker i. Först och främst måste du skicka in en komplett ansökan som kommunen sedan granskar. Därefter fattas ett beslut om bygglov. I vissa fall kan ett tekniskt samråd hållas innan ett slutgiltigt beslut tas. När alla dessa steg har genomförts och är godkända, utfärdas ett startbesked som gör att du kan påbörja ditt bygge. Tiden från ansökan till startbesked varierar, men det är viktigt att vara medveten om att processen kan ta flera veckor eller till och med månader beroende på omständigheterna.
En komplett ansökan kräver bland annat plan- och fasadritningar, en situationsplan, en kontrollplan och en beskrivning av den åtgärd du vill genomföra.
Plan- och fasadritningar är grundläggande för att visa hur byggnaden eller anläggningen kommer att se ut, både inifrån och utifrån. Dessa ritningar ska tydligt visa byggnadens mått och eventuella förändringar i utseende, som till exempel nya fönster eller dörrar.
En situationsplan visar var byggnaden eller åtgärden ska placeras på fastigheten, inklusive mått och avstånd till tomtgränser och andra byggnader. Denna plan är avgörande för att säkerställa att byggnaden inte strider mot eventuella regler om avstånd till grannar eller andra restriktioner.
En kontrollplan beskriver hur byggprojektet kommer att kontrolleras och vilka åtgärder som vidtas för att säkerställa att bygget följer gällande byggnormer och föreskrifter. Denna plan ska vara upprättad av en certifierad sakkunnig och godkännas av byggnadsnämnden innan bygget påbörjas.
En beskrivning av åtgärden förklarar vad du planerar att göra på din fastighet och varför. Detta kan inkludera detaljer om byggnadens användning, storlek, utformning och materialval. Beskrivningen ger en tydlig bild av vad byggprojektet innebär och varför det är nödvändigt.
Om någon av dessa handlingar saknas eller inte är korrekt utförda, kan din ansökan bli avslagen. I sådana fall kan processen försenas avsevärt, och du kan behöva börja om med ansökan för att komplettera med de saknade dokumenten.
Om du byggt utan bygglov gäller en preskriptionstid på 10 år. Det betyder att kommunen inte kan kräva att du river bygget efter den tiden. Men det innebär inte att bygget blir lagligt. Det kan fortfarande få konsekvenser, som problem vid försäljning.
Sanktioner för svartbygge är byggsanktionsavgift, föreläggande om rivning samt förbud mot fortsatt byggnation. För mer information läs mer på Boverket.
Det går att söka bygglov i efterhand, men det är ingen garanti att det godkänns. Bygget bedöms som en vanlig ansökan, och om det inte uppfyller reglerna kan du behöva riva.