Få hjälp idag med 50% RUT & ROT-avdrag!
Få hjälp idag med 50% RUT & ROT-avdrag!
I de flesta fall får du bygga ut 20–30 % av tomtens yta. Exakt hur mycket du får bygga på din tomt beror dock på fastighetens förutsättningar, områdets detaljplan och lokala bestämmelser. Reglerna varierar i olika kommuner så det är viktigt att ta reda på vad som gäller just där du bor eller planerar att bygga.
En tomt är ett avgränsat markområde som inte är allmän plats och som är avsett för bebyggelse. Det kan vara en del av en fastighet där det redan finns byggnader eller ett område som är planerat för framtida byggnation.
Det är viktigt att skilja på begreppen tomt och fastighet. En fastighet kan bestå av flera tomter – eller bara vara mark utan byggnader. När du köper en fastighet kan det alltså antingen ingå en bebyggd tomt eller så köper du en obebyggd tomt att bygga på i framtiden.
När du vill bygga nytt, bygga ut eller ändra något på din fastighet är det detaljplanen som sätter ramarna. Detaljplanen bestämmer bland annat hur mycket du får bygga på din tomt. Planen tas fram av kommunen och kan skilja sig mycket mellan olika områden – därför är det viktigt att alltid kontrollera vad som gäller där du bor eller planerar att bygga.
Om du vill bygga utanför detaljplanens ramar krävs oftast bygglov. Du kan läsa mer om detta i vår artikel vad kostar ett bygglov. Det är alltid klokt att ta reda på detaljplanen hos din kommun innan du planerar en utbyggnad.
Planen reglerar exempelvis:
När du köper en tomt och vill bygga ett hus behövs i de allra flesta fall ett bygglov. Bygglovsansökan skickas till kommunen och bedöms utifrån detaljplanen, områdets karaktär och tekniska krav. Mer information om regler och bygglov hittar du hos Boverket.
Innan du börjar bygga behöver du också tänka på:
Alla byggprojekt kräver inte bygglov – plan- och bygglagen (PBL) innehåller flera undantag. Men även om bygglov inte behövs, kan du ibland ändå behöva göra en anmälan till kommunen innan du sätter igång. Här går vi igenom hur mycket man får bygga på sin tomt utan tillstånd, vad som kräver en anmälan och vad som helt och hållet är bygglovsbefriat.
Du får uppföra en friggebod på maximalt 15 kvm utan bygglov, så länge du håller dig minst 4,5 meter från tomtgränsen (om inte grannen godkänner annat).
Ett plank eller mur på max 1,8 meters höjd kring en skyddad uteplats får byggas utan bygglov, inom 3,6 meter från bostadshuset.
En låg altan som inte räknas som en byggnad får oftast byggas utan lov. Vid högre altaner kan bygglov krävas.
Du får bygga skärmtak på upp till 15 kvm utan bygglov över t.ex. altan, entré eller uteplats.
Du kan uppföra ett Attefallshus på upp till 30 kvm som komplementbyggnad utan bygglov, men du behöver göra en anmälan till kommunen.
En generell regel är att nya byggnader ska placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen, om du inte får ett skriftligt medgivande från berörd granne. Detta gäller även mindre byggprojekt som friggebodar och skärmtak. Att ha en god dialog med grannarna kan underlätta både byggprocessen och framtida trivsel.
Planerar du att bygga om eller bygga till på din tomt? Hemfixarna hjälper dig!
Vi erbjuder kunniga fixare som kan hjälpa till med projektledning, byggnation och rådgivning kring bygglovsfrågor. Dessutom kan du använda ROT-avdraget och få ner arbetskostnaden rejält. Kontakta oss för en trygg och smidig byggstart!