/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Hur mycket vatten går åt när man duschar?

Hur mycket vatten går åt när man duschar?

En dusch på tre minuter motsvarar ungefär 36 liter vatten. Varje minut som kranen står och rinner förbrukas cirka 6 liter vatten. Som jämförelse rymmer ett fullt badkar runt 200 liter vatten, och en vattenspridare kan använda mellan 150 och 350 liter vatten på bara 20 minuter.

I den här guiden går vi igenom hur mycket vatten som går åt när man duschar, hur vattenförbrukningen ser ut i vardagen, vad det kostar och smarta tips för att minska både din vattenanvändning och din miljöpåverkan.

Normal vattenanvändning

Hur mycket vatten som går åt när man duschar beror såklart på hur lång dusch man tar. Enligt använder en person i Sverige i snitt omkring 140 liter vatten per dygn. Av dessa går mellan 50 och 60 liter åt till varmvatten och den största delen används just vid dusch och personlig hygien. En snabb dusch på fem minuter kan förbruka mellan 45 och 60 liter varmvatten. Det innebär att om du duschar ofta och länge kan vattenförbrukningen bli betydande över tid.

Värt att veta är också att ett fyllt badkar som rymmer runt 200 liter vatten, motsvarar nästan sex korta duschar.

Vattenvanor i hemmet

I vardagen använder vi vatten till mycket mer än att duscha. Av de cirka 140 liter vi gör av med varje dag går bara en liten del, runt 10 liter, till mat och dryck. Resten används till hygien, tvätt, disk och spolning av toaletter.

Att ha koll på sin vattenförbrukning är viktigt, inte bara för plånboken utan även för miljön. Vattenrening och distribution kräver stora mängder energi som påverkar klimatet. Att minska sin vattenanvändning är därför ett enkelt sätt att leva mer hållbart.

Kostnad för vatten

Vatten är relativt billigt i Sverige – i genomsnitt kostar det omkring 5 öre per liter. En dusch som förbrukar 36 liter landar alltså på cirka 1,80 kronor.

Priset kan dock variera beroende på var du bor. I villor och radhus betalar du oftast för vatten separat via vatten- och avloppsräkningen. Även i många moderna hyresrätter och bostadsrätter införs individuell vattenmätning, det innebär att varje hushåll betalar för sin egen vattenanvändning.

Så även om du inte ser vattenkostnaden direkt på fakturan i dag, är trenden att fler och fler får betala för sin exakta förbrukning.

Tips för att spara vatten

Att spara på vatten är en smart idé – även om du inte betalar för det. Minskad vattenförbrukning innebär lägre energianvändning, mindre belastning på miljön och kan dessutom påverka dina boendekostnader i framtiden.

Genom små förändringar, som att kan du göra stor skillnad. En enda läckande kran kan slösa hundratals liter vatten per dygn, helt i onödan.

Här är några enkla tips:

  • Håll duschtiden kort – gärna under fem minuter
  • Stäng av vattnet när du tvålar in dig eller schamponerar håret
  • Installera snålspolande duschmunstycke
  • Diska inte under rinnande vatten
  • Kör fulla tvätt- och diskmaskiner
  • Åtgärda droppande kranar direkt
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »