/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Skriv ut från mobil och surfplatta

Skriv ut från mobil och surfplatta

Trots att det har talats om ett papperslöst samhälle i flera decennier är vi än idag långt därifrån. Det är mest våra utskriftsvanor som har ändrats. Numera räcker det inte med att vi kan skriva ut dokument från kontorsdatorn. Vi vill också kunna skriva ut vackra bildkollage från surfplattan och printa anteckningar från mobilen.

Alla moderna mobiler och surfplattor har idag stöd för utskrifter. Principen för att installera en skrivare på en mobil eller surfplatta skiljer sig dock något från hur skrivare installeras på datorer med Windows och Mac OS. På Android, Chrome OS och IOS behövs inga drivrutiner eller dylikt. I stället används tjänster vid namn Google Cloud Print eller Airprint. Google Cloud Print finns för samtliga nämnda operativsystem medan Airprint är exklusivt för IOS (och Mac OS).

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Google Cloud Print

Google Cloud Print fungerar med såväl gamla som nya skrivare. Nya skrivare har ofta Google Cloud Print-stöd inbyggt från början. Det gör att de fungerar helt fristående och utan att någon dator behöver vara påslagen. Google tillhandahåller en lista över kompatibla skrivarmodeller (och på prisjämförelsesajten Prisjakt går det att filtrera ut Google Cloud Print-kompatibla skrivare).

Logotypen som pryder Google Cloud Print-kompatibla skrivare.

Logotypen som pryder Google Cloud Print-kompatibla skrivare.

Saknar skrivaren inbyggt Google Cloud Print-stöd måste en Windows-dator eller Mac vara påslagen för att dela ut skrivaren. Det är självfallet en nackdel, men det gör också att äldre skrivare kan få fortsatt liv i dagens mobilfokuserade värld.

Installera Google Cloud Print

För att kunna skriva ut på en Google Cloud Print-skrivare måste vi först koppla skrivaren till vårt Google-konto. Det gör vi enklast genom att installera skrivaren från en Windows-dator eller Mac. Sedan öppnar vi webbläsaren Google Chrome och säkerställer att vi är inloggade. Då kan vi öppna inställningssidan chrome://devices och koppla skrivaren till vårt Google-konto.

När det är gjort kan vi skriva ut från alla Google Cloud Print-kompatibla appar där vi är inloggade med samma Google-konto. Google har publicerat en lista över kompatibla appar på sin webbplats. Däribland finns självfallet deras egna appar, till exempel webbläsaren Chrome, mejlklienten Gmail och molnlagringstjänsten Drive.

Google Cloud Print-inställningarna i Chrome

Google Cloud Print-inställningarna i Chrome

Tips! Ifall flera familjemedlemmar ska kunna skriva ut från skrivaren går det att dela ut skrivaråtkomst till fler Google-konton.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Apple Airprint

Apple har valt en helt annan installationsprincip för sin Airprint-lösning. Med Airprint kopplas inte skrivaren till något konto. Den ger sig i stället till känna för samtliga kompatibla enheter i det lokala nätverket. Fördelen med detta är att installationsförfarandet är ännu enklare. Nackdelen är att det enbart går att skriva ut från det lokala nätverket (inte över internet).

För att kunna dra nytta av Airprint måste skrivaren ha inbyggt stöd för tekniken. Det går inte att ge den stöd i efterhand likt det går med Google Cloud Print. För företag finns visserligen Airprint-kompatibla skrivarservrar, men sådana används sällan i hemmiljö. Apple underhåller en lista med alla Airprint-skrivare genom tiderna och på Prisjakt går det att filtrera på Airprint-kompatibla skrivare som säljs idag.

Medan Google Cloud Print kräver dedikerat appstöd är Airprint en integrerad del av operativsystemet. Det gör det enkelt för apputvecklare att lägga till stöd för Airprint i sina appar. Vi som användare kan därför nästan förutsätta att kontors- och fotoappar har stöd för att skriva ut via Airprint. Vill vi skriva ut något pekar vi bara på utskriftsfunktionen. Om det finns en Airprint-kompatibel skrivare i det lokala nätverket dyker den upp automatiskt.

Airprint-kompatibla skrivare i det lokala nätverket dyker upp automatiskt.

Airprint-kompatibla skrivare i det lokala nätverket dyker upp automatiskt.

Karl Emil Nikka

 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »