/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Rädda data från trasig hårddisk

Rädda data från trasig hårddisk

Att råka ut för en hårddiskkrasch är troligtvis alla datorägares största mardröm. Speciellt om den är fylld med värdefulla data som affärsdokument eller familjebilder. Som tur är behöver inte allt vara kört bara för att hårddisken går sönder. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av tips som hjälper dig att rädda dina viktiga filer om olyckan är framme.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

 

Innehåll

  • Hårddiskar – känslig datautrustning
  • Så gör du för att rädda din hårddisk själv
  • Ta hjälp av Hemfixarna

 

Hårddiskar – känslig datautrustning 

Något som många inte vet är att hårddiskar är förbrukningsvaror. De är känsliga ting innehållandes många mekanismer, varav en av de viktigaste roterar flera tusen varv per minut. Något som gör att diskarna inom sinom tid kommer att gå sönder.

Inte nog med att hårddiskar slits ut över tid, är de äldre modellerna också väldigt känsliga när de väl är igång och arbetar. En liten stöt eller smäll mot datorn kan orsaka en repa i hårddisken, vilket gör den oläsbar. Det vill säga att dina viktiga filer inte kan hittas.

Har du en nyare disk, så kallad SSD disk, behöver du däremot inte vara orolig för ovanstående problem. Dessa har inga rörligare delar, vilket innebär att de varken snurrar eller är känsliga för stötar.

Utöver de förstnämnda problemen finns en mängd andra orsaker till att enstaka filer inte kan upptäckas på disken. Det kan handla om allt ifrån elektronikfel och filskador till virus som installerats av obehöriga. Som tur är går filerna många gånger att rädda!

PS! Om din hårddisk är fysiskt skadad eller också låter konstigt, bör den inte användas överhuvudtaget. Detta kan nämligen göra att skadan förvärras. Vänd dig istället till någon som har möjlighet att rädda dina filer och byta ut disken – boka en Hemfixarna redan idag. 

Så gör du för att rädda din hårddisk själv 

Om du uppmärksammar att hårddisken börjar att krångla på din PC, brukar det räcka med att vända sig till det gratisverktyg som finns förinstallerat i Windows. Gör enkelt på följande sätt:

Börja med att hitta hårddisken i utforskaren. När du väl har hittat disken högerklickar du på den och väljer därefter egenskaper. Väl inne i egenskapsfönstret klickar du på den flik/kategori som heter verktyg. Klicka sedan på kontrollera följt av genomsök enheten.

Precis som namnet antyder genomsöks därefter hårddisken och eventuella fel presenteras för dig. I vissa fall repareras till och med felen automatiskt, medan du vid andra tillfällen blir tvungen att göra ett aktivt val. Detta beror på vilken version av Windows som finns installerad på datorn.

Om problemet fortfarande kvarstår eller om du upptäcker att filer har raderats permanent, blir det hela betydligt svårare att åtgärda. Åtminstone på egen hand. Beroende på problemets storlek finns det olika tillvägagångssätt. Ibland räcker det med att installera mjukvara som återställer filerna.

I andra fall kan du däremot bli tvungen att plocka ut och ersätta hårddisken. Är problemet så pass allvarligt rekommenderar vi dig dock att ta hjälp av någon med erfarenhet från liknande problem!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Upplever du problem med din hårddisk? I så fall kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, vilket självfallet inkluderar dataräddning.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att rädda dina viktiga filer. Oavsett om det innebär en mjukvarulösning eller också ett hårddiskbyte. Hos oss är du i trygga händer!