/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Formatering – för att radera permanent

Formatering – för att radera permanent

Vanligtvis gör vi allt vi kan för att skydda våra datafiler, men det finns även tillfällen då vi istället är i behov av att ta bort allt innehåll på vår digitala enhet. För att vara säker på att innehållet verkligen försvinner kan man välja att genomföra en formatering.

Innehåll

  • Vad innebär en formatering?
  • Radera informationen permanent
  • Ta hjälp av Hemfixarna
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Vad innebär en formatering?

En formatering innebär att du genomför en permanent radering av all information som finns på en digital enhet, exempelvis en dator, hårddisk, mobiltelefon eller minneskort. När all information är borttagen återgår sedan enheten till sitt ursprungsläge. Efter formateringen är det vanligtvis omöjligt att få tillbaka den information och data som raderades.

Att radera filerna genom att trycka på delete är däremot inte detsamma som att göra en formatering. Även fast du raderar dina digitala filer och rensar papperskorgen så försvinner de inte från enheten. Det som egentligen händer när du klickar på delete är att filen flyttas från ett utrymme till ett annat för att ge plats åt nya filer. Så länge filen inte är helt borttagen från alla utrymmen är det alltså möjligt att återskapa dess innehåll.

Om du har som avsikt att ge bort eller sälja din dator kanske du vill radera information på grund av sekretess eller privata skäl. Det kan exempelvis handla om familjens semesterbilder, jobbrelaterade filer eller privata konversationer och mail som inte bör falla i händerna på vem som helst.

Man kan även vara i behov av en formatering vid andra tillfällen. Exempelvis för att öka enhetens hastighet eller för att frigöra mer utrymme. Eftersom all information försvinner och enheten återställs till sitt ursprungsläge kommer den efter en formatering att fungera som på nytt.

Radera informationen permanent

När du önskar att radera information permanent rekommenderar vi att du gör en säkerhetskopiering av de filer som eventuellt ska sparas, eftersom dessa är näst intill omöjliga att få tillbaka annars. Nedan beskriver vi hur du kan gå till väga när du vill formatera och att radera all information permanent från din dator.

Formatera Windows – De som använder sig av operativsystemet Windows 10 har en inbyggd funktion för att radera och nollställa informationen. Skriv in ”återställ” i startfältet och välj alternativet ”Återställ den här datorn”. Du kommer då till en panel med flera olika alternativ, välj det som lämpar sig bäst för ditt behov.

Formatera din Mac – Det är några fler steg som gäller när du vill formatera en Apple dator. Börja med att se till så att den inte längre är låst till ditt Apple-ID:

  1. Logga ut från iTunes, iCloud och Hitta min Mac samt välj ”Avauktorisera den här datorn”.
  2. För att kunna formatera din Mac måste du först ominstallera ditt macOS. Detta gör du exempelvis genom att stänga av och starta om datorn. Så fort du släppt startknappen håller du in knapparna Alt + CMD + R på tangentbordet tills det att Apple-logan dyker upp på skärmen. Programmet macOS-verktygsprogram startar då automatiskt.
  3. Välj ”Disk Utility” och radera. Följ sedan instruktionerna tills du kan välja ”Reinstall macOS”. Därefter ominstalleras macOS och formateringen är klar. Ingen information eller data finns då kvar. 
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp med att formatera din dator eller en annan digital enhet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att frigöra utrymme på din hårddisk. Hos oss är du i trygga händer!