/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Reparera hårddisken i fyra enkla steg

Reparera hårddisken i fyra enkla steg

En kraschad hårddisk innebär inte per automatik att datan är förlorad. Så länge den fortfarande går att använda så har du möjlighet att reparera hårddisken. I den här artikeln berättar vi därför hur du kan reparera hårddisken i fyra enkla steg.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Innehåll

  • Därför kraschar din hårddisk
  • Reparera hårddisken i 4 steg
  • Ta hjälp av Hemfixarna

Därför kraschar din hårddisk

Till att börja med så är det väldigt vanligt att en hårddisk kraschar. Eftersom hårddisken består av mycket känsliga komponenter som lätt slits ut eller skadas räknas hårddisken som en förbrukningsvara. Frågan är därför inte om den kommer krascha – utan när.

Det finns framförallt två anledningar till varför din hårddisk har kraschat:

  • Mekaniskt fel – Om du hör ett gnisslande-, skrapande- eller klickande ljud från din hårddisk kan du misstänka att det beror på ett mekaniskt fel. De vanligaste anledningarna till den mekaniska kraschen är slag- och stötskador, elektronikfel eller motorfel. Detta går ibland att se med blotta ögat då skriv- och läshuvudet eller motorn har fallerat, vilket kan orsaka synliga skador på skivorna.
  • Logiskt fel – Om hårddisken däremot är helt tyst och fungerar rent mekaniskt, men du har ingen tillgång till några data, bör du istället misstänka att det är ett logiskt fel. Det kan bero på virusangrepp, störningar i strömförsörjningen eller höga temperaturer under lång tid. 

Reparera hårddisken i 4 steg

Så länge disken fortfarande går att använda kan du själv försöka att reparera hårddisken. Tillvägagångssättet vi presenterar nedan utgår från en dator som använder sig av Windows.

  1. Bryt strömtillförseln och stäng av datorn – Så fort du misstänker ett fel på hårddisken ska du stänga av datorn och bryta strömtillförseln. Så länge du låter hårddiskens skivor fortsätta rotera förvärras ofta skadorna. Datorn ska därför vara avstängd tills det att du ska reparera hårddisken.
  1. Mekaniskt eller logiskt fel? – Om du är säker på att felet är mekaniskt behöver du byta ut hårddiskens skadade delar. Har du kunnighet på området är detta något du kan göra själv med största försiktighet, annars rekommenderar vi att du vänder dig till någon som kan laga den. Är du däremot osäker på orsaken till felet går du vidare till steg 3.
  1. Kontrollera status på hårddisken – Om du inte är säker på huruvida det är ett mekaniskt eller logiskt fel behöver du kontrollera hårddiskens status. Börja med att hitta hårddisken i Windows utforskaren. Högerklicka på den och välj därefter egenskaper, sedan verktyg, följt av kontrollera och genomsök enheten. Windows kommer då att kontrollera hårddisken och reparera vissa problem automatiskt, i andra fall behöver du göra ett eget aktivt val. Om problemet kvarstår beror det mest troligt på ett mekaniskt fel som Windows helt enkelt inte kan åtgärda. Se steg 2.
  1. Rädda filer – Oavsett vilket fel du än har på din hårddisk är det ofta möjligt att rädda filerna. I vår tidigare artikel ”Rädda data från trasig hårddisk” berättar vi hur du enkelt kan gå till väga med hjälp av ett förinstallerat gratisverktyg i Windows.

Om hårddisken däremot innehåller information som du är väldigt rädd om, eller om du saknar möjlighet att själv reparera hårddisken bör du alltid vända dig till någon som med säkerhet har den kunskap som krävs 

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Upplever du problem med din hårddisk? I så fall kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixarna. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör Mac- och PC-datorer, vilket självfallet inkluderar dataräddning.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att rädda dina viktiga filer. Oavsett om det innebär en mjukvarulösning eller ett hårddiskbyte. Hos oss är du i trygga händer!