/ Fixarbloggen / Fixarbloggen / Hur kan jag se om någon använder mitt trådlösa nätverk?

Hur kan jag se om någon använder mitt trådlösa nätverk?

Misstänker du att någon annan använder ditt trådlösa nätverk? Då har du hittat till helt rätt artikel. Vi börjar nämligen med att svara på frågan ”Hur kan jag se om någon använder mitt trådlösa nätverk?” och så tipsar vi om hur du blir av med nätverkstjuvarna!

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Så kontrollerar du om någon annan använder ditt nätverk

Det finns många anledningar till varför obehöriga inte bör få tillgång till ditt nätverk. Dels ur säkerhetssynpunkt då det finns risk för att de kommer åt privat information, men sen kan nätverket dessutom bli extremt långsamt.

Hur kan jag se om någon använder mitt trådlösa nätverk? Det är faktiskt väldigt enkelt. Tidigare var man tvungen att gå in i routerns administrativa webbgränssnitt eller datorns Kommandotolk, men idag behöver du bara ladda ner en app till din telefon. Exempelvis:

  • Fing – Network Tools – När du har laddat hem den här appen scannar programmet ditt trådlösa nätverk och du ser alla enheter som är anslutna till nätverket. Om du upptäcker en enhet som du inte känner igen är risken stor att du har en nätverkstjuv.

Så blir du av med nätverkstjuvar

Om du inser att misstankarna om nätverkstjuvar var riktiga är det dags att du befriar dig från dem. Att bli av med nätverkstjuvar är väldigt enkelt, nedan listar vi hur du går till väga:

  1. Återställ routern – En återställning av routern kickar ut alla anslutna enheter. Det gör du genom att hålla in routerns resetknapp i ca 10 sekunder.
  2. Lösenordskydda ditt nätverk – När routern är återställd, och varje gång du köper en ny router, rekommenderar vi att du lösenordskyddar ditt nätverk. På så sätt kan bara de som vet om ditt lösenord ansluta till nätverket.
Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Tänk på detta innan du ansluter till öppna nätverk

Att själv ansluta till öppna nätverk är heller inte helt riskfritt. Nedan listar vi därför fyra punkter om vad du bör tänka på innan du ansluter till ett öppet nätverk.

  • Någon kan stjäla dina uppgifter – Personer kan skapa falska nätverk och döpa dem till samma saker som andra öppna säkra nätverk. Dessa kan till en början likna de säkra nätverken, men sedan innehålla virus eller stjäla dina uppgifter. Det kan därför vara svårt att veta vilka öppna nätverk som är säkra eller inte.
  • Kom ihåg att glömma nätverken – Har du en gång anslutit till ett nätverk kommer din enhet försöka ansluta till det igen. Kom därför ihåg att glömma ett nätverk efter att du surfat färdigt!
  • Skriv aldrig lösenord eller kontokort – Om du surfar på ett öppet nätverk ska du aldrig skriva in ditt lösenord eller kontouppgifter någonstans. Det är nämligen så tjuvarna får tag i dina uppgifter.
  • Mobilsurf är säkrare – Försök att undvika öppna nätverk och surfa hellre på din mobilsurf. Det är mycket säkrare än att ansluta till ett öppet nätverk.

Avslutningsvis

Nu hoppas vi att du har fått svar på den inledande frågan ”Hur kan jag se om någon använder mitt trådlösa nätverk?”. Om du vill ha hjälp att åtgärda dina nätverksproblem kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna.

Här kan du få hjälp!Boka en Fixare »

Ta hjälp av Hemfixarna

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixarna. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp.

Hos oss är du i trygga händer!